Nakon niza prosvjeda stanovnici grada Solina u ponedjeljak ujutro jasno su poslali svoju poruku ”Važniji su nam životi naše dice od gubitka milijuna!”

– Građanima grada Solina i vijećnici na gradskom vijeću predstavio se plan gradnje reciklažnog dvorišta na lokaciji u sv.Kaju, kako je i pisalo u ugovoru sklopljenom između grada Solina i Ministarstva zaštite okoliša i energetike 2017.godine. No, prije samoga svečanog otvorenja u javnost je dospjela informacija o odluci o novoj lokaciji, koju su vladajući, u uskom krugu sebi bliskih suradnika, donijeli i skrivali od javnosti. Zašto i kako? Tražimo odgovor na pitanja od vladajućih –, rekao je Vedran Duvnjak, vijećnik Nezavisne liste mladih Solin.

Stanovnici maloga mjesta Bubići prikupili su  498 potpisa te time izrazili svoje nezadovoljstvo novom lokacijom reciklažnog dvorišta, koju je gradonačelnik grada Solina odbio i tako kupio vrijeme od listopada 2018. godine do svibnja 2019., kada grad Solin započinje  gradnju bez potpisanog Ugovora sa izvođačem radova. 5.9.2018. Taj dan Stanovnici su 5.9.2019. prosvjedom uspjeli zaustaviti gradnju sve do 3.7.2019.godine, kad se nastavlja s radovima, u pratnji policije i zaštitarske službe, bez zakonom propisanih oznaka za područje građevinskih oznaka.

Zbog spontanog prosvjeda građana, gradilište je ograđeno. Branko Parat iz građanske inicijative za čisti okoliš – Mjesni odbor Srednja strana Solin ističe da je ograđivanje odrađeno neprofesionalno zbog čega se dijete ozlijedilo na žicama postavljenima prema dječjem igralištu.

Stanovnici su nezadovoljni jer ograda ugrožava sigurnost građana i djece iz obližnjeg vrtića, zbog građenja reciklažnog dvorišta u blizini dječjeg igrališta, vodospreme, naseljenog mjesta i sportsko-rekreacijske zone. Smatraju da su ovakvim postupanjem vladajući prekršili Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Statut grada Solina i Zakon o prostornom građenju, zbog čega su podnesene kaznene prijave Državnom odvjetništvu, USKOK-u i Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinske županije.

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime