U Zadvarju, pitoresknom mjestu Dalmatinske zagore, duge i bogate povijesti, s vrijednom kulturnom i prirodnom baštinom, među kojom svakako valja izdvojiti utvrdu „Duare“ iz 15. stoljeća, crkvu sv. Ante iz 18. stoljeća, crkvu sv. Kate iz 19. stoljeća i najveći hrvatski slap „Gubavicu“, održat će se u subotu, 24. kolovoza 2019. godine, na Oboru, glavnom mjesnom trgu, 3. smotra klapa „Zadvarju, gradu na kamenu“. Taj zvučni i gordi naziv manifestacije preuzet je iz „Pisme od grada Zadvarja“, u znamenitoj knjizi „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“ Andrije Kačića Miošića. Uvijek ugodna i posebna klapska večer, u tom lijepome malom mjestu koje se diči i svojim bogatim poljem, komadićem jadranskoga mora te dijelom općine koji ulazi u sastav Parka prirode „Biokovo“, započet će u 19 i 30 sati.

Ovogodišnje izdanje smotre održava se na spomendan sv. Bartula, suzaštitnika Zadvarja, kojega to mjesto već stoljećima štuje. Organizator susreta klapa u prelijepom Zadvarju je Kulturno-umjetničko društvo „Duare“, u kojemu djeluju dvije zadvarske klape, muška klapa „Duare“ i ženska klapa „Kostela“. Potaknuti uspjehom dvaju prethodnih izdanja smotre, odlučili su nastaviti s organizacijom te vrijedne manifestacije te Zadvarje učiniti posebnim i nezaobilaznim mjestom susreta klapaša iz cijele Hrvatske. Smotru podupiru Županija splitsko-dalmatinska i Općina Zadvarje.

Sudionici smotre mahom su ponajbolje muške, ženske i mješovite klape iz cijele Hrvatske, koje su svoju kvalitetu potvrdile na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, ali i na čitavom nizu drugih natjecanja, koncerata i nastupa. Njima uz bok stoje i stažom mlađe klape koje tek traže punu afirmaciju. Uz klapu domaćina, mušku klapu „Duare“, na trećoj zadvarskoj klapskoj smotri od muških će klapa nastupiti još „Podvorje“ iz Kaštel Sućurca, „Sv. Mihovil“ iz Prološca i „Pokornik“ iz Dugog Rata. Domaća ženska klapa „Kostela“ predvodi sjajan niz ženskih klapa – „Neverin“ iz Kaštel Lukšića, „Kurjože“ iz Podstrane i „Ventula“ iz Splita. Od mješovitih klapa nastupit će „Basca“ iz Baške Vode. Kroz program smotre publiku će voditi poznata radijska voditeljica Ines Nosić.

Tom subotnjom feštom od klapske pisme zatvorit će se ujedno i 9. Zadvarski šušur, ljetna kulturno-zabavna manifestacija na čijem su se programu ove godine našle dramske predstave, projekcije filmova i nadaleko poznata pučka fešta „Zadvarska noć“.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime