Nakon što su proteklih 14 godina hodočastili Hrvatskom od Prevlake i Škabrnje, preko Istre, Zagorja, Međimurja, Slovenije, do Bleiburga i Vukovara, članovi Udruge veterana Domovinskog rata “Brodosplit” za svoje ovogodišnje proljetno druženje ponovno su odabrali Hrvatsko zagorje.

U sklopu svojih redovnih aktivnosti vezanih za promicanje istine o Domovinskom ratu i promocije svoje Domovine te međunarodne suradnje sa srodnim udrugama i institucijama članovi UVDR “Brodosplit” ovog su vikenda posjetili Stubičke Toplice, Krapinu, Đurmanec, Macelj i Kumrovec.

Prvo odredište bio im je Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini, nakon čega su hodočastili na spomen obilježje heroju Domovinskog rata, Željku Paviću Kalcu, u Đurmancu, prvom poginulom hrvatskom branitelju iz Hrvatskog Zagorja koji je poginuo 25. srpnja 1991. godine u Erdutu u 1. GBR Tigrovi, samo osam dana nakon navršenih 24 godine života. Obilježje su podignuli njegovi suborci, a bista je rad zagorske kiparice dr. art. Mirjane Drempetic H. Smolic.

Potom se položilo cvijeće i zapalile svijeće na najvećoj spomen- grobnici u Hrvatskoj koja se nalazi pokraj crkve Muke Isusove u Macelju koji svjedoči o maceljskim žrtvama, no na žalost pojam maceljske žrtve mnogima u Hrvatskoj je nepoznat i o tome se šuti, a povijest bi trebala svjedočiti da su u šumama Maceljske gore Titovi borci nakon završetka Drugog svjetskog rata na okrutan način ubili više od deset tisuća zarobljenih hrvatskih vojnika i civila, žene i djece. Time je Macelj mjesto zloćina komunističkog režima, najvećeg na tlu Republike Hrvatske, nakon Drugog svjetskog rata. Tamo je, što se danas zna, ubijen 21 svećenik, redovnik, blagoslov, a ekshumirane su 1163 žrtve, pokopane u spomen grobnici , dok još 130 jama nije otvoreno.

Škverski dragovoljci su zatim nastavili do Grešne gorice na zagorske štrukle i dvorca Dvor Veliki Tabor. Hodočašće ih je zatim odvelo i u Kumrovec gdje su obišli istoimeno Etno selo, najveći tradicijski uređeni prostor u Hrvatskoj koji im je dočarao autentičan izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. Put ih je zaustavio i u dolini Zelenjak, uz Sutlu, gdje je Družba “Braće Hrvatskog Zmaja” 24. studenog 1935 godine, na mjestu gdje je navodno, Antun Mihanović bio nadahnut za pisanje himne, podignula spomenik hrvatskoj himni u obliku obeliska, visokog 12,20 metara.

Na kraju dana uz obiteljski odnos osoblja hotela “Matija Gubec” u Stubičkim Toplicama priredili su i dalmatinsku večer koja je uz 69 sudionika ovog druženja privukla i stanovnike ovog prekrasnog zagorskog mjesta.Predsjednik UVDR Brodosplit Goran Kosor tom prigodom pozdravio je i drage goste:, ravnateljicu Muzeja hrvatskog zagorja Nadicu Jagarčec, njenog supruga, dugogodišnjeg prijatelja škveraskih dragovoljaca Damira, potom slavonske, zagrebačke i međimurske prijatelje, Mirelu i Damira Fabjan, Renatu i Anđelka Buzov, te Ružicu i Dražena Posavec.

Nazočni su pozdravljeni od suborca i prijatelja Vjerana Nadovskog, vukovarskog branitelja koji iz osobnih razloga nije mogao nazočiti ovom druženju. Posebnu zahvalu uputio je Mati Mušcu koji od 2000. godine prati njihovu Udrugu i njihovim druženjima daje poseban štimung.

Zadnjeg dana hodočašća posjetio se i Samobor; Muzej Grada Samobora, te su se probale i nadaleko poznate samoborske kremšnite.

Članovi ove udruge na kraju zahvaljuju svojim domaćinima na srdačnom gostoprimstvu, te svima koji su im omogućili ovo druženje. Posebno se zahvaljuju Brodograđevnoj industriji Split, Županiji splitsko-dalmatinskoj, Gradu Splitu, Gradu Kaštela, tvrtkama Promet d.o.o., Lovrincu d.o.o, Čistoći d.o.o. i Globtik express agency , a iskrene zahvale idu i na račun portala Dalmacija danas koji sve ove godine prati svekolike aktivnosti škverskih dragovoljaca.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime