Na Dan neovisnosti Republike Hrvatske obilježavaju se još dvije značajne obljetnice iz hrvatske povijesti. Radi se o obljetnici smrti kraljice Helene Slavne i obljetnici krunidbe kralja Zvonimira.

Manifestaciju “Krunom hrvatskih vladara” danas su organizirale povijesne postrojbe “Kliški uskoci” i udruge studenata povijesti “Toma Arhiđakon”.

Program je počeo u Solinu mimohodom povijesnih postrojbi u čast kraljici Jeleni i to od Gospinog otoka do crkve sv. Petra i Mojsija. Upravo se u toj crkvi odvilo uprizorenje krunidbe kralja Zvonimira.

Nešto kasnije na Kliškoj tvrđavi upriličila se škola mačevanja i streličarstva u organizaciji “Kliških uskoka”. Uslijedile su škola heraldike pod vodstvom Mate Božića. On je održao predavanje “Najstariji hrvatski zemaljski grbovi”, a svečanost je završila školom glagoljice i likovnom radionicom pod vodstvom Anamarije Bašić.

Anita, mama koja je došla s djecom, kazala nam je:

– Ovdje smo bili i prošle godine, lijepo je što nešto ovako imamo, a posebno je lijepo za djecu.

Kralj Zvonimir  upriličio je Vladimir Ganić, iz Knina.

Okrunjeni ste. Papa vas je priznao?

– Ovo je povijesni dan za hrvatski narod. Po prvi puta hrvatski narod dobiva kralja kojeg blagosljiva jedan papa, u ovoj slučaju papa Grgur VI. Također, vi iz svog vremena ste ostvarili svoju nezavisnost. Čestitam vam kao kralj Dmitar Zvonimir – kazao je Vladimir Ganić.

Kraljica Jelenu, pak, odglumila je Anita iz Knina, članica povijesne postrojbe Kralj Zvonimir)

– Došli smo okruniti kralja i mene kao kraljicu i veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje.

Trenutci u crkvici su bili zaista posebni.

– Ovo je bilo nešto neopisivo, posebno. Osjećam se zaista posebno – za kraj će Kraljica Jelena.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime