Ozljede predstavljaju vodeći uzrok smrti u djece i mladih te od njih u prosjeku u Hrvatskoj smrtno strada jedno dijete tjedno, navode splitski SDP-ovci.

Do njih najčešće dolazi u prometnim nesrećama. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo godišnje se zbog prometnih nesreća hospitalizira oko 3.000 djece i mladih. Većina ih nastrada kao putnici u vozilu, a trećina kao pješaci.

– Iako se posljednjih godina bilježi pad smrtnosti djece i mladih od prometnih nesreća, i dalje je potreban sustavan rad na povećanju sigurnosti u prometu, govore iz splitskog SDP-a, u priopćenju kojeg potpisuje doc. dr. sc. Joško Markić, vijećnik SDP-a u splitskom Gradskom vijeću.

Markić kaže da svoj dio odgovornosti ima i gradska uprava.

– Naime, jedna od deset mjera Svjetske zdravstvene organizacije za povećanje sigurnosti djece je mjera poboljšanja cestovne infrastrukture. Osim što je prilikom izgradnje novih prometnica potrebno voditi računa o sigurnosnim mjerama, važno je i postojeće prometnice poboljšati da bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu. To se može postići postavljanjem odgovarajućih prometnih znakova i signalizacije, pješačkih prijelaza, primjerenim osvjetljenjem prometnica te izgradnjom nogostupa za pješake. Dio splitskih prometnica u blizini škola ne zadovoljavaju ove preporuke pa očekujem od gradske Uprave veću angažiranost oko ove problematike u slijedećem razdoblju.Prvim danom škole, na našim prometnicama će se povećati broj djece koja pješače do svojih škola. Djeca zbog nižeg rasta nemaju dobru preglednost prometa, teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, često nisu u mogućnosti pravilno procijeniti udaljenost i brzinu nadolazećeg vozila te nisu svjesna opasnosti u prometu.

Kako je prevencija najvažnija, apeliram na sve sudionike u prometu da poštuju prometne znakove i signalizaciju, a vozači poglavito moraju biti oprezni u blizini škola jer djeca ponekad zbog zaigranosti mogu nenadano istrčati na kolnik. Posebna odgovornost je na vozačima, najčešće roditeljima, koji moraju poštivati prometne propise vezane za siguran prijevoz djece u vozilima i brzinu kretanja.

Roditeljima savjetujem da vlastitim primjerom pokažu djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu te da ne prelaze kolnik na crveno za pješake i ne pretrčavaju ga izvan pješačkog prijelaza, da djeci ukažu na potencijalne opasnosti i da s njima vježbaju sigurno prelaženje kolnika uz posebnu pozornost na put u i iz škole. Važno je odabrati najsigurniji, a ne najkraći put do škole. Kada se dočekuje dijete pred školom ili kućom to treba činiti na istoj strani ulice. Ako se dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, važno je da na sebi ima odjeću i obuću svjetlijih boja te školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima, zaključio je Markić.


1 KOMENTAR

Comments are closed.