Nakon Društva Marjan, koje se oglasilo po pitanju sječe velikoga dijela marjanske šume i pozvalo građane na nedjeljni prosvjed, oglasio se i splitski SDP. Njihov predsjednik Goran Kotur u ime stranke pozvao je splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu na odgovornost i pronalazak adekvatnog rješenja. Priopćenje prenosimo u cijelosti i autentično:

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara, zajedno s Upravnim vijećem javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, ne može pobjeći od odgovornosti za stanje na Marjanu pozivanjem na struku. To što su se „ljudi uistinu potrudili“ ne znači da su posao obavili na vrijeme. A vrijeme je u slučaju Marjana ključno. Kao što i druge stvari gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom radi stihijski i privremeno, tako postupa odnosno gura glavu u pijesak i u slučaju Marjana. Ovdje se ne radi o raspadu sistema, nego o nedostatku bilo kakvog sistema. I sukladno tome, bilo kakve odgovornosti. U bilo kojoj situaciji, a pogotovo u kriznoj, ne može se dogoditi da se ne zna tko pije, a tko plaća.

Na Marjanu se mogu ostvariti rezultati, ali isključivo uvođenjem reda i traženjem odgovornosti za izvršenje zadataka. Kao predsjednik Upravnog vijeća zatekao sam Javnu ustanovu za upravljanje Park-šumom Marjan u kojoj nisu postojale sve pretpostavke za kvalitetno i zakonito gospodarenje šumom. U okviru ovlasti Upravnog vijeća maksimalno sam se založio da se stanje promjeni nabolje. U kratkom roku, između ostalog, dobivena je licenca za izvođenje šumarskih radova, sklopljen je ugovor s Hrvatskim šumama, počele su se raditi doznake stabala za sječu i izdavati popratnice, te su stvoreni uvjeti za zapošljavanje mag. ing. šumarstva, s obzirom na činjenicu da Javna ustanova u svojim redovima nije imala stručnjaka te struke.

Što se štetnih organizama tiče, djelovalo se preventivno. Upravno vijeće je u Godišnji program za 2016. godinu uvrstilo ne samo monitoring stupnja oštećenosti šume, već i monitoring štetnih organizama, i to nekoliko mjeseci prije nego je zabilježeno ovakvo sušenje stabala. Razlog je bio što su problemi zabilježeni u drugim zemljama sa sličnom klimom.

Na taj se način trebalo nastaviti raditi nakon što sam početkom studenog 2016. godine zbog izlaska SDP-a iz gradske vlasti dao ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća. Pogotovo je problematično i vrlo opasno to što se tijekom protupožarne sezone do 15. listopada 2018. godine nisu provele potrebne procedure i započeli radovi, već se najavljuje da će se sa sječom započeti sredinom ožujka kada počinje buđenje mediteranskog potkornjaka. Dakle, za spašavanje Marjana gubi se pet dragocjenih mjeseci. Umjesto da se posao obavi u sedam i pol mjeseci, radit će se dva i pol mjeseca do početka protupožarne sezone 1. lipnja i to u, po Marjan, puno težim okolnostima. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara zajedno s Upravnim vijećem ne smije tražiti alibi i sakrivati se iza struke, već tražiti kvalitetno, što znači i pravovremeno, obavljanje posla. Marjan ne smije postati nova Spaladium Arena – ogromni problem koji je Splitu kao teški kamen oko vrata objesio bivši gradonačelnik Ivan Kuret, kojem je kao gradski vijećnik Andro Krstulović Opara održavao većinu a poslije mu vodio kampanju.

Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime