Splitsko-dalmatinska županija, kao i Hrvatska, ima značajnu prirodnu i sociokulturnu osnovu za razvoj ruralnog turizma. Međutim, ta osnova nije dovoljno i na pravi način iskorištena, te unatoč ogromnom potencijalu ruralni turizam u našoj županiji i Hrvatskoj, u usporedbi s onim u primorskom dijelu, zauzima relativno mali udio te još uvijek nije dovoljno razvijen –  rekla je uvodno na panelu ”Ruralni turizam 365 Splitsko-dalmatinske županije Nataša Bušić iz HGK Županijske komore Split.

Panel, koji je u sklopu sajma Adriatic Gastro Show održan 8. veljače, organizirala je HGK ŽK Split upravo s ciljem sagledavanja situacije u ruralnom turizmu, potencijala kojima raspolažemo te mogućnosti za jači razvoj ovog značajnog i nedovoljno razvijenog segmenta turizma, koji uvelike može obogatiti turističku ponudu i produljiti sezonu.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” jedna je od onih koji aktivno rade na razvoju i promociji ruralnog turizma u Hrvatskoj.

– Provodimo brojne edukacije za OPG-ove, projekte – od kulturnih ruta do brendiranja, te akcije, poput organizacije akcije Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, kako bismo razvijali ruralni turizam – rekla je predsjednica Udruge Dijana Katica.

Turistička zajednice Imota jedina je turistička zajednica područja u Splitsko-dalmatinskoj županij, a njezinn direktor Luka Kolovrat, naveo je da proteklih nekoliko godina bilježe izuzetno dobre rezultate, odnosno povećanje kako broja smještajnih objekata tako i broja noćenja.

– Više je faktora koji su doveli do ove pozitivne promjene i rasta – prometna infrastruktura i tunel sv. Ilije izniman su nam vjetar u leđa, a tu su i prevladavajući trend za obiteljskim kućama, iskorak samih iznajmljivača, pojava nekoliko jakih turističkih agencija, medijska promidžba te razni poticaji – smatra Kolovrat.

Destinaciju Dalmatinska zagora, koja je na Danima hrvatskog turizma proglašena za najuspješniju destinaciju ruralnog turizma 2018. godine, predstavila je Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice Sinj.

– Iz godine u godinu bilježimo rast broja smještajnih objekata. U razdoblju 2016.-2017. porast broja novootvorenih smještajnih objekata iznosio je 60 posto a u razdoblju 2017.-2018. 40 posto –  rekla je Monika Vrgoč.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime