Premda sve analize još nisu gotove, već sada se može tvrditi kako će srednja godišnja temperatura zraka biti rekordno visoka u Dubrovniku, Hvaru, Splitu i Zagrebu – i to ne samo u Maksimiru, gdje podaci postoje od sredine prošloga stoljeća, nego čak i na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zagreb Grič, gdje podaci za cijelu godinu postoje još od 1862. godine! A posljednji će dani ove godine pridonijeti spoznaji o najtoplijoj ili “prvoj do prve” godine i u Rijeci, na Zavižanu i još kojegdje po Hrvatskoj, piše Zoran Vakula u svojoj novoj kolumni za HRT.

Pritom je zanimljivo spomenuti kako će ovo biti prva godina sa srednjom temperaturom zraka od 13 °C u Maksimiru, 14 °C na Griču i čak 18 °C u Dubrovniku i Hvaru! A prosječne su višegodišnje vrijednosti između 1,5 i 2 °C niže, što je na godišnjem nivou jako puno!

Unatoč tome, toplinski valovi koji mogu djelovati na zdravlje nisu bili ni osobito česti ni izraženi. Srećom!

“Negativni” temperaturni rekordi

No, bilo je rekorda i na “suprotnoj” strani! U ožujku se temperatura zraka po prvi put u znanoj povijesti spustila do oko -17 °C u Gradištu, Krapini i Slavonskome Brodu, a u Daruvaru na čak -19 °C. Srećom, apsolutno najniže vrijednosti iz nekih starih siječanja i veljača nisu nadmašene.

Silvestrovo – većinom suho, hladno i vjetrovito

A prilično suprotno bit će i ovogodišnje Silvestrovo u odnosu na prošlo, koje je bilo iznadprosječno toplo, na Jadranu uz jugo. Istina, i ove će godine biti vjetrovito, ali uz umjerenu, često i jaku buru, ponegdje i s olujnim udarima, možda čak i orkanskim, koji će na Jadranu ograničavati normalno prometovanje, ponegdje ga za neke i sasvim onemogućavati, a i pojačavat će osjećaj hladnoće!

Toplija odjeća i obuća tijekom dočeka na otvorenome trebat će i diljem unutrašnjosti – i zbog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, i zbog pada temperature zraka. Najviša dnevna u mnogim će mjestima vjerojatno biti niža od prošlogodišnje najniže temperature na Silvestrovo i Novu godinu.

Malo kiše, u unutrašnjosti i snijega, ponegdje će pasti uglavnom prijepodne, a tijekom dočeka 2019. prevladavat će vedrina – ne samo u raspoloženju, nego i na nebu.

2019. – najprije hladnije pa toplije, a kasnije…

U prvom desetodnevlju nove godine bit će još hladnije, vjerojatno ponajviše od 4. do 9. siječnja, kada ponegdje čak najviša dnevna temperatura zraka može biti niža od prosječne najniže, a u ostatku mjeseca je u većini Hrvatske povećana vjerojatnost za ponovno barem prosječnu temperaturu, u mnogim krajevima i malo višu.

Trenutačne prognoze za prvu polovinu 2019. godine ne upućuju na neka velika odstupanja od prosječne temperature, posebice ne u sjevernim krajevima unutrašnjosti, ali ne smije se zaboraviti kako su dugoročne prognoze još uvijek daleko od savršenstva. Promjene su moguće, a i iznenađenja, za mnoge i neugodna, kao u prošloj veljači.

Prognoza količine oborine još je nezahvalnija nego za temperaturu, ali ipak – ostvari li se trenutačna – višak oborine bit će zamjetniji u prvom tromjesečju, posebice na Jadranu, piše HRT.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime