PROMOCIJA AUTOHTONIH HRVATSKIH PROIZVODA Delikatese od turopoljske svinje na GAST-u

Pogledajte što sve možete kušati na ovogodišnjem GAST-u

U okviru bogatog stručnog i gastronomskog programa 23. međunarodnog sajma GAST 2018. danas je u suradnji s Parkom prirode Lonjsko polje organiziran “Doručak za medije”.


Na stolu su se našle brojne delicije od turopoljske svinje, poput čvaraka, kobasica, slanine i ostaloga delikatesnog blaga od ove rijetke i vrlo cijenjene vrste. Novinari, ali i ostali posjetitelji, mogli su kušati paštetu od čvaraka, sendviče s prirodnom svinjskom mašću te sendviče s raznim kombinacijama delikatesa od turopoljske svinje. Ova degustacija je dio projekta “Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje” financiranog sredstvima Europske komisije. Cilj projekta je omogućiti očuvanje turopoljske svinje kroz razvoj utrživih tradicijskih suhomesnatih proizvoda.

Inače, turopoljska svinja je autohtona pasmina domaće svinje. Nastala je u 6 stoljeću križanjem šiške sa slovenskom krško-poljskom pasminom svinja. Tradicionalni uzgoj turopoljske svinje zasniva se na šumskoj ispaši i završnom tovu s kukuruzom. Danas se ova pasmina u Hrvatskoj uzgaja na području Velike Gorice i području Lonjskog polja. Broj svinja turopoljske svinje danas je vrlo malen i kritičan za opstanak ove pasmine.

Meso turopoljske svinje je jako ukusno i pruža poseban gurmanski doživljaj. Zbog dostatne omašćenosti mišićnih stanica, čije hlapive masne kiseline daju specifičnu aromu, posebno je prigodna za proizvodnju domaćih suhomesnatih proizvoda.

– Ovo je prvi novinarski doručak koji radimo na sajmu GAST, ove godine u suradnji s Parkom prirode Lonjsko polje. Ove godine smo to napravili iz razloga promocije hrvatskih proizvoda. Naime, turopoljska svinja autohtona je sorta na hrvatskom području. Uistinu je riječ o posebnoj vrsti svinje i jednostavno nama je cilj promovirati hrvatski proizvod za hrvatski turizam. – kazala nam je Marija Hauptmann, organizatorica sajma GAST te nam je otkrila kako će se i u budućnosti nastaviti s ovakvom vrstom promocije, jer su upravo novinari i mediji ti koji najviše žele promovirati hrvatske proizvode.


Ponuda dalmatinskih proizvoda

GAST, kao i svake godine, nudi širok izbor dalmatinskih proizvoda. Tako ćete u obilasku sajma naići na niz štandova s domaćim suhomesnatim proizvodima, sirevima, slasticama te raznim vinima i rakijama. Jedan od štandova s delikatesama koji posebno upada u oko je “Roko” koji nudi proizvode s oznakom “Hrvatske kvalitete” i “Izvorno hrvatsko”. Na njihovom štandu možete pronaći pršute i suhomesnate proizvode, jedne od najvećih sušionica mesa u Hrvatskoj, Mijukić Prom iz Runovića. Također, atraktivni su i Dalmatinski sirevi, koji se proizvode u pogonima bivšeg Milsa, a među njima se najviše ističe Lećevački sir.

Ako imate potrebu presjeći dobru hranu dobrim aperitivom, dovoljno je otići par metara dalje do štanda rakija i likera “Đanić”.– Imamo 18 naših rakija i likera, a među njima je i likere od lavande i bazge koji su zasad novina u svijetu rakija. U svojoj ponudi imamo i program ponude za suvenirnice. Tu smo dosta jaki i u ponudi imamo svega od raznih oblika boca i gravura. U sve te boce se stavljaju okusi po želji. Posebno želim istaknuti i da smo sponzori Hajduka i da imamo hajdučke rakije koje se prodaju u fan shopovima i trgovinama, a na to smo jako ponosni. 15 godina sudjelujemo na GAST-u, a tvrtka postoji 19 godina. Još što želim naglasiti je da su naše rakije prirodne i rade se samo od voća dok im je podloga jabukovača. Svi sastojci za izradu rakija i likera se nabavljaju u Dalmaciji. – ispričali su nam predstavnici štanda “Đanić”.

 

Kad popijete aperitiv nakon delikatesa ostane vam malo prostora za slatko, a ako ste već u prilici probati autohtono dalmatinsko, onda je možda najbolje svratiti do korčulanskih slastica slastičarne Škatula. Škatula u svom asortimanu ističe kolačiće Rogačine i Klašune. Potonji se pravi od dizanog tijesta u amonijaku, ispunjenom  mljevenim orasima, obloženog čokoladom i aromatizirano koricom limuna te je najtraženija slastica u Škatuli po kojoj je i slastičarna najpoznatija. Rogačini si rade od mljevenih badema i rogača, prave se bez glutena. U ponudi imaju kremu od limuna koja je inovativan proizvod. Radi se od soka od limuna s maslacem i jajima, a služi kao ispuna za kolače ili se jednostavno mazati na kruh. U bogatoj ponudi slatkoga kod Škatule se mogu pronaći još i ušećereni bademi, orasi, razni džemovi i druge slastice. Svakako, ako se odlučite posjetiti GAST navratite na štand ove mlade slastičarne. Ako već ne stignete na GAST-u možete ih pronaći u Korčuli kod crkve svetog Antuna te probati i ostale slastice koje možda nećete pronaći na štandu.

Kako smo već napomenuli GAST kao i svake godine ima širok izbor za ljubitelje gastronomije, a ako već niste od hrane svakako ćete na ovom sajmu pronaći nešto za sebe i na štandovima koji nude druge životno korisne proizvode.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0