Posljednja dva mjeseca cijela situacija oko koronavirusa kao da je osvijestila ljude o važnosti domaće proizvodnje, pa tako i poljoprivrede. Poražavajuća je činjenica da tolika polja u Dalmatinskoj zagori velikim dijelom zjape neobrađena, dok se masovno uvozi strano voće i povrće.

O tome koliko se (ne)ulaže u polja i navodnjavanja bolje i da ne pričamo. Sinjsko je polje jedno od najvećih obradivih površina u Dalmaciji i okružuje niz naselja. S lijeve (sjeverne-sjeveroistočne) strane Cetine redom su potkamešnička naselja Gala, Otok, Ovrlja, Udovičić, Ruda, Vrabač, Grab (s naseljem Podi koje se također spušta u polje), Jabuka i Vedrine. Potom dolazi Trilj koji je s obiju strana Cetine i dalje s desne (južne-jugozapadne) strane Cetine redom Košute, Turjaci, Brnaze, Sinj i Glavice, čime se krug zatvara.

Cijela je Cetinska krajina prelijepa u ovo proljetno vrijeme, a čak i samo Sinjsko polje šetačima može ponuditi prekrasnu prirodu i puštanje. Poljem se može šetati po poljskim putevima. Automobilom se može doći do sportskog aerodroma Piket, a laganom šetnjom nakon za oko tri kilometra dođe do Cetine.

“Prometa nema, prođe tek poneki traktor. Šetnjom uz pjev ptica, prepelica i fazana, dođe do uvijek atraktivne Cetine” – poručuje Nikica Ugrina Radar, autor fotografija koje možete pogledati u nastavku.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime