Već treću godinu zaredom KUU “Mosor” Gata pridružuje se nacionalnoj manifestaciji Noć kazališta. Noć kazališta će se ove godine odvijati 25. studenog, subota.

U Gatima, u poznatom dalmatinskom Broadwayu od 18,00 sati, u mjesnom domu kulture, će se izvesti predstava “Žaba” u izvedbi domaćina KUU “Mosor”. “Žabu” je napisao Dubravko Mihanović, a režirala je Biljana Borovac.

Cijena ulaznice je 20 kuna, a kupnja ulaznice za prvu predstavu osigurava ulaz na drugu predstavu i na ostatak programa.

U 20,00 sati, također u mjesnom domu kulture uživat će se u komediji “Novela od Stanca” od Marina Držića u režiji Paola Tišljarića. “Novelu od Stanca“ izvodi kazališna družina Kolarin iz Dubrovnika.

Popratni program:

19,15 sati, dvorana na katu degustacija poljičkih specijaliteta“Žaba” je priča o Zeki, razvojačenom branitelju koji boluje od PTSP-a. Proživljena ratna trauma tišti Zeku, nepovratno narušava njegove odnose s najbližima i svrstava ga u galeriju likova koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promjenjivih vrijednosti. Nakon što izgubi sina u prometnoj nesreći i napusti ga žena, Zeko provodi dane u svojoj brijačnici gdje se bori s duhovima prošlosti. Grga, taksist, njegov prijatelj i suborac, čest je posjetitelj brijačnice. Povremeno navraća i Toni koji je ostao bez posla, kocka i kojem brak također propada. Na Badnju večer, nakon žučne svađe s Grgom i Tonijem, Zeko ostaje sam u brijačnici i donosi odluku koju iznenada promijeni mladi profesor književnosti, dajući Zekinom životu novu svrhu i smisao…

“Novela od Stanca”
 najkraće je djelo Marina Držića, pisano dvostruko rimovanim dvanaestercem u sedam prizora (316 stihova). Objavljeno je 1551. u knjizi Pjesni Marina Držića. Novela je prikazana u kući vlastelina Frana Marinova Kabužića na Pustijerni, na piru Martolice. Riječ nòvela iz naslova označava šalu, lakrdiju.

Gotovo je nevjerojatno da je u ovako kratkom djelu uspio vijerno donijeti događaj, koji se zbio jedne pokladne noći na Onofrijevoj fontani, u kojem se jasno očituju antiteze mladosti i starosti, sela i grada, fikcije i zbilje te život i karakter mladih dubrovačkih plemića i lakovjernost došljaka. Široka i šarolika Držićeva glazbena obrazovanost se očituje u brzini razgovora kroz dvostruko rimovane dvanaesterce koji pridonose ritmu zbivanja.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0