PRODANI HOTELI MAKARSKA “Stiže nam najjača hotelska kuća u Hrvatskoj, to za Makarsku znači preporod”

"Ulazak Valamar Riviere znači će jedan novi zamah makarskog turizma"

Prije nekoliko dana objavljena je vijesti da je Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) prihvatilo zajedničku ponudu Valamar Riviere i AZ fonda za kupnju Hotela Makarska.


Hoteli Makarska tako našli su kupca nakon više od deset godina pokušaja prodaje državnog udjela od 55,5 posto, za što je kompanija Valamar Riviera, koja u tome djeluje sa AZ mirovinskim fondom, ponudila 172,6 milijuna kuna ili oko 22,6 milijuna kuna više od početno tražene cijene za te dionice. Najavili su znatna ulaganja u Makarskoj, no, ni iz CERP-a sada ni iz Valamara do sada nisu otkrili koliko točno planiraju uložiti.

“Za Hotele Maestral ponudu češkog J&T IB Capital Marketsa Upravno vijeće je odbacilo jer, iako su ponudili početnu cijenu za dionice, očekivali smo viši iznos za ulaganja, s obzirom na to da se radi o dubrovačkoj hotelskoj kući na atraktivnoj lokaciji. Slijedi skoro raspisivanje novog natječaja, pri čemu će se voditi računa da se dobiju dobre ponude”, kazali su iz CERP-a.

Povodom ovog važnog događaja za Makarsku, razgovarali smo s direktoricom makarske Turističke zajednice, Hloverkom Novak Srzić.

Upitali smo zašto se privatizacija događa baš sada?– Ne bih znala prave razloge. Mogu samo pretpostaviti da su neki tu privatizaciju opstruirali. Ne ulazim uopće u situaciju koja je bila prije. Šteta što nisu bili prije privatizirani jer bi turizam sasvim sigurno puno dobio na tome. Međutim, očito se isplatilo čekati jer nam je u Makarsku stigla najjača hotelska kuća u Hrvatskoj i to je ono što će značiti jedan preporod za Makarsku, jedan novi zamah makarskog turizma. Pogotovo što ta hotelska kuća puno radi na podizanju destinacije – komentirala nam je Hloverka Novak Srzić činjenicu da je tek nakon 10 godina nađen kupac za Hotele Makarska.

Što če Makarskoj donijeti ova prodaja?– Valamar ima standarde od + 4 do 5 zvjezdica hotela, njihov je glavni posao hotelijerstvo i u tome su doista vrhunski. Možemo samo pogledati kako oni rade npr. u Poreču. Samo da spomenem ono što je možda i za ljude koji su zaposleni u makarskim hotelima važno – Valamar je prije neki dan objavio da će najniža plaća biti 5000 kuna. Prema tome, oni itekako brinu o radnoj snazi u vrijeme kada vidimo da je sve manje radne snage u hrvatskom turizmu – objašnjava direktorica Ureda Turističke zajednice grada Makarske što prodaja hotela znači za makarski turizam.

VEZANE VIJESTI:

Ulaže se osam milijuna kuna u rekonstrukciju bolnice za medicinsku rehabilitaciju Biokovka u Makarskoj

A što je najavljenim novim ulaganjem u Biokovku?

– Biokovka je specifična lječilišna ustanova, vrlo uspješna i bolnica i zapravo dijelom je komercijalizirana tako da ona doista uspješno radi. Hvala bogu da je imamo u Makarskoj jer će upravo ona biti temelj razvoja zdravstvenog turizma.

Krajem prošle godine još jednom ste upozorili da Makarske ne može ući u sezonu bez adekvatne zdravstvene skrbi svojih građana i turista. Je li se što u međuvremenu promijenilo?

– Dobili smo medicinsko-biokemijski laboratorij prije neki dan, to je bila velika vijest za nas Makarane. Pogotovo meni osobno važna vijest jer sam doista u predizbornoj kampanji dala sve od sebe da se naš laboratorij vrati. Zahvalila sam županu Bobanu koji se također angažirao, ali poručujem dr. Petricu, šefu splitsko-dalmatinskog Doma zdravlja da je još dužan Makarskoj. Puno je štete dr. Petric makarskom zdravstvu napravio, ali ako se popravi – možda ga i pohvalim. Mi smo tražili kao gradsko vijeće izdvajanje iz Doma zdravlja SD županije i hoćemo svoj Dom zdravlja i mislim da ćemo ga u budućnosti dobiti, trebamo ga imati s obzirom na milijun i pol noćenja . To jer nama nužno, bez toga nema ni gospodarskog ni turističkog razvoja, a ni kvalitete življenja za građane Makarske i makarske rivijere – kazala je Novak Srzić za naš portal.

Pokladna zbivanja su završila pokladnim utorkom. Kako ste zadovoljni?

– Jučer je riva zbilja bila krcata, bilo je puno gostiju iz susjednih općina. Pored mene je bilo dvoje njemačkih turista, možda ih je bilo i više, i to je dobar znak  pa sam se jako razveselila. A Ljetni karneval je jedan od prepoznatljivih znakova Makarske. U njega još dosta treba uložiti kako bi bio prepoznatljiviji brend razvoja turizma i ostalih turističkih manifestacija koji privlače turiste.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0