Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

PRIJETI DRASTIČNO POSKUPLJENJE OMILJENE DELICIJE Je li ugrožena budućnost dalmatinskog pršuta?

Proizvođači pršuta još ne znaju koliko će ih u prosincu koštati sirovina. Jedno je sigurno. Zvijezda dalmatinske kuhinje dogodine će koštati kao suho zlato
D.D. / Foto & video: HTV / Foto: TZ Grada Vrgorca20. listopada 2023. 00:51
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Nakon što je u okolici Zadra pronađena uginula divlja svinja za koju se analizom uzoraka utvrdilo da je bila zaražena afričkom svinjskom kugom, malobrojni uzgajivači svinja na tom području moraju podići razinu biosigurnosti. Pune ruke posla imaju i veterinari. Do kraja listopada moraju popisati sve uzgajivače. Iako je u zadarskom zaleđu domaćih svinja sve manje, nema kuće u kojoj se ne jedu svinjski proizvodi. Mnogi se pitaju je li ugrožena budućnost dalmatinskog pršuta.

Šime Odžaković pionir je agroturizma u zaleđu Zadra. Na njegovo imanje dolaze brojni turisti, a i domaći vole ono što proizvede. Posebno njegovo veličanstvo - pršut.

Tekst se nastavlja nakon oglasa
https://apihrt.akamaized.net/media/68/ed/tvd2-prsut-1910-20231019174707.mp4

- Osamnaest kilograma mora biti 18 mjeseci. Kad se skine, on je do Uskrsa na dimu, poslije ide na dozrijevanje u komoru, objasnio je za HTV Šime Odaković Mime, vlasnik agroturističkog izletišta u Nadinu, kako radi pršut.

U Ravnim Kotarima svinja je sve manje. S obzirom na svinjsku kugu u Slavoniji, do sirovine je sve teže doći.

- Što se tiče pršuta, pršuti će biti, ali će biti "masne" cijene i što budu "masnije" cijene bojim se da ih neće ni biti, smatra Odžaković.

Od svinjskog mesa pravi se i tradicionalni Ninski šokol, za koji treba kvalitetno meso domaće svinje od najmanje godinu dana. Problem je i ranija svinjokolja, jer pršuti i šokoli u Dalmaciji se prave u prosincu. Šime Skočić sirovinu je uzimao u Karlovcu.

- Idemo još uvijek u Karlovac, ali oni do 30. studenog moraju poklati. To je za nas prerano, istaknuo je Šime Skočić, šokolar iz Nina.

Kod domaćih svinja u Zadarskoj županiji zaraze zasad nema. Uzgajivači svinje moraju držati u objektima visoke, treće kategorije. Tko to nema, sa svinjokoljom mora završiti do kraja listopada.

- Ono što je sreća kod Zadarske županije da te životinje mogu zaklati na vlastitom dvorištu uz prethodni klinički pregled i meso obrađivati kao što je tradicija, izjavio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić.

Ako se bolest kod domaćih svinja i pojavi, proizvodi koji fermentiraju dulje od 9 mjeseci svejedno su dopušteni. Proizvodnja pršuta, naglašavju u Ministarstvu, nije ugrožena.

Proizvođači pršuta još ne znaju koliko će ih u prosincu koštati sirovina. Jedno je sigurno. Zvijezda dalmatinske kuhinje dogodine će koštati kao suho zlato.

A ne bude li svinja dovoljno u Hrvatskoj, meso će uvoziti.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
1
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
1
Mad
4
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
VIDEO Ovo se ne viđa svaki dan: motociklist u Splitu šokirao prolaznike
18
min
VIDEO Ovo se ne viđa svaki dan: motociklist u Splitu šokirao prolaznike
Sportska 'predstava' na utakmici Dinama: Boysi digli poruku koja je podijelila Hrvatsku
28
min
Sportska 'predstava' na utakmici Dinama: Boysi digli poruku koja je podijelila Hrvatsku
Splitski liječnik o umjetnoj inteligenciji: "Može znatno olakšati život starijima"
42
min
Splitski liječnik o umjetnoj inteligenciji: "Može znatno olakšati život starijima"
Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
53
min
Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
Pogledajte fotogaleriju i dojmove prvog s radionice u Sinju
1
sat
Pogledajte fotogaleriju i dojmove prvog s radionice u Sinju
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    Hajduk skinut s trona: Njemački klub srušio rekord s Poljuda
    19. prosinca 2025. 22:07
  • Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    20. prosinca 2025. 10:55
  • LOV, ORUŽJE I LUKSUZ Nacional: "Samo jedna lovačka puška Andrije Mikulića doseže 100 tisuća eura"
    LOV, ORUŽJE I LUKSUZ Nacional: "Samo jedna lovačka puška Andrije Mikulića doseže 100 tisuća eura"
    20. prosinca 2025. 10:27
  • VIDEO Požar zahvatio dva stana u središtu Trogira, 40 vatrogasaca ga gasilo
    VIDEO Požar zahvatio dva stana u središtu Trogira, 40 vatrogasaca ga gasilo
    20. prosinca 2025. 13:12
  • Sjećate se ovog bivšeg splitskog gradonačelnika? Poznat je po skoku u more na Rivi
    Sjećate se ovog bivšeg splitskog gradonačelnika? Poznat je po skoku u more na Rivi
    20. prosinca 2025. 16:07
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.