Očekivano, zbog nedostatka oborina u ovom dijelu Dalmatinske zagore, presušilo je imotsko Modro jezero. Već krajem kolovoza razina ovog jezera pala je na svega pola metra, a proteklog vikenda “isparila” je i posljednja lokva vode pa je trenutno na dnu jezera – mulj.

Velik dio Dalmacije ima najveću sušu u ovom stoljeću i jednu od najizraženijih posljednjih desetljeća. Tako je na većini otoka, splitskom području, čak i dijelu Zagore. Razina podzemnih voda izrazito je niska, a to se odražava na razinu rijeka.

Modro jezero presušilo je zadnje tri godine u različitim dijelovima godine, inače najčešće u rujnu, a to se dogodilo upravo ove godine. Kako kiše nisu na vidiku najmanje sljedećih deset dana, dno jezera uskoro će se skoriti, a mnogi se pitaju hoće li se odigrati tradicionalna malonogometna utakmica.

U nedavnom razgovoru s Lukom Kolovratom, prvi čovjek TZ Imotski kazao nam je da s obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju nije posve izvjesno da će se tradicionalna utakmica na dnu presušenog jezera odigrati. No to bi se pouzdano moglo znati ovoga tjedna.

Ako se ovaj egzotični sportski događaj ipak dogodi, “nogometni stadion” sigurno neće imati premca u svijetu; visoke i strme litice jezera prirodni su amfiteatar vrijedan divljenja. Suparnici su uvijek isti – Vilenjaci i Vukodlaci.

Ovako je to izgledalo 2017:

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime