Zbog olujne bure koja od sinoć puše u Dalmaciji u prekidu su neke katamaranske i brodske linije, a neke prometnice zatvorene za pojedina vozila. Splićane je jutros na ulicama dočekao prizor razbacanih tendi, kontejnera, slomljenih grana stabala u vjetrobranskim staklima parkiranih automobila, a koliko je malo nedostajalo da situacija postane još ozbiljnija objasnila je meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar objavom na Facebooku.

– U drugom dijelu noći bura je pod južnim Velebitom udarala preko 160 kilometara na sat. Žestoko. Dobro raspoloženi Splićani, a znamo da su za vladavine bure Dalmatinci u pravilu dobro raspoloženi, javljaju da im se od bure njišu kuglice na boru. Iza zatvorenih prozora, jasno.

No, nije to sve. U ovoj situaciji zanimljivija je činjenica da je srednja brzina vjetra noćas dosegnula 32 m/s, odnosno 115 km/h. To je zaista iznimno rijetko, da ne kažem zanimljivo. Bura je po svojoj naravi mahovita i opasna je upravo zbog udara koji su u pravilu dva do dva i pol puta jači od konstante. Međutim, kad vjetar konstantno ima orkansku snagu, on razara. Za ilustraciju, to je samo za nijansu, za pišljivi metar po sekundi ili malo manje od 4 kilometra na sat, slabije od prve kategorije Saffir-Simpsonove uraganske skale. Malo je, dakle, nedostajalo, da imamo uragan u zadarskom zaleđu – napisala je Mazzocco.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime