POŽAR PRIJETI PLANINARSKOM DOMU NA MOSORU Špiro Gruica: Vatra se brzo približava sa zapada!

Gori trava i nisko raslinje, ali vjetar širi vatru prema gustoj borovoj šumu

Veliki požar koji gori na ogromnom području od Srinjina i Gornje Podstrane, sve do padina Mosora iznad Gornje Sitnog, ne prestaje donositi probleme vatrogascima i lokalnom stanovništvu. Višemjesečna suša i bura bili su kobna kombinacija koja je pogodovala tako brzom širenju vatre.


Na Mosoru gori i visoravan koja se među planinarima zove “Teksas”. Iza 15 sati u redakciju nam se javio domar planinarskog doma Umberto Girometta na Mosoru, Sitnjanin Špiro Gruica. Kazao nam je da požar prijeti najposjećenijem planinarskom domu u Hrvatskoj!

– Kako bura sve više prelazi u tramontanu, tako se vatrena linija iz Teksasa sada kreće uzbrdo i postupno se sa zapada približava crnogoričnoj šumi koja okružuje planinarski doma. Ako se nastavi kretati ovim smjerom, vatra bi do prvih stabala mogla stići za oko sat vremena, a to bi značilo pravu katastrofu. Ja sam na putu za dom gdje ću pripremiti brentače s vodom. Sam ne mogu puno napraviti, pa se nadam da će netko čuti moj poziv da se obrati pažnja i na ovaj dio požara – kazao nam je legendarni domar.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0