Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 13. kolovoza u 19:08 h zaprimili su dojavu očevica o pomorskoj nesreći u uvali Široka, na otoku Istu, o čemu su odmah obavijestili službenike Lučke kapetanije Zadar i nadležne Lučke ispostave Ist, a na poziciju pomorske nesreće iz MRCC Rijeka angažirani su pripadnici mjesnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva DVD Ist, pripadnici Javne vatrogasne postrojbe JVP Zadar te je o nesreći obaviještena i Postaja pomorske i aerodromske policije Zadar.

Prema dostupnim podacima u okviru očevida koji provodi LK Zadar, u požaru na brodici nitko od četveročlane obitelji (državljani Republike Slovenije) srećom nije ozlijeđen, zahvaljujući brzoj reakciji očevidaca, koji su brodolomce evakuirali privatnom brodicom na obalu otoka Ista.

Službenici LK Zadar i LI Ist osigurali su područje nesmetane plovidbe za druge sudionike u pomorskom prometu u području pomorske nesreće, a pripadnici DVD Ist i JVP Zadar osigurali su poziciju nesreće u svrhu sprječavanja eventualnog onečišćenja mora, u slučaju istjecanja pogonskoga goriva iz brodskih spremnika. Brodica je zbog nastalih oštećenja sinoć u 21 h, nedugo nakon gašenja požara, potonula na dubinu 1 do 2 metra na poziciji sidrenja. U trenutku potonuća na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora niti morskog okoliša.

Službenici LK Zadar i LI Ist nakon dovršetka očevida na poziciji pomorske nesreće, kao i utvrđivanja neprisutnosti alkohola u krvi voditelja te ujedno suvlasnika potonule brodice, sinoć u 22:14 h četveročlanu obitelj brodolomaca ukrcali su na spasilačku brodicu LK Zadar i prevezli ih u Zadar.

Iz Lučke kapetanije Zadar voditelju / suvlasniku izgorjele brodice naloženo je da tijekom današnjeg dana, 14. kolovoza pristupi u službene prostorije, u svrhu daljnjih očevidnih izvida ove pomorske nesreće.

Potonula podrtina na poziciji nesreće trenutno ne predstavlja opasnost za sudionike u pomorskom prometu, a organizacija potrebnih aktivnosti u cilju vađenja i tegljenja podrtine odlučit će se u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar.