POVIJESNI DAN Postavljen kamen temeljac za gradnju doma DVD-a Dalmacija Dugi Rat

"Svaki novac uložen za bolje uvjete vatrogastva, je uložen u razvoj gospodarstva Splitsko - dalmatinske županije", rekao je župan Blaženko Boban

Danas je u Dugom Ratu postavljen kamen temeljac za gradnju budućeg vatrogasnog doma DVD-a Dalmacija Dugi rat.


Ukupna vrijedost investicije iznosi 9.160.000,00 kuna, dok je prva faza izgradnje vatrogasnog doma oko 4 milijuna kuna.

Ovo je povijesni dan za dugoratske vatrogasce, pogotovo ako se uzme u obzir da su radili u lošim uvjetima, a stari dom se, prema njihovim riječima, urušavao.

Osim domaćina, polaganju su nazočili potredsjednik Vlade Damir Krstičević, župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i drugi uvaženi gosti.

Na početku se nazočnima obratio Pavao Tomić, zapovjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat.

– Zahvalio bih se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u poticanju svega ovoga. Posebno bih se zahvalio općinskom načelniku, zamjeniku načelnika, općinskim vijećnicima i svima koji su zdušno za ovo dali sve i da započnemo gradnju doma. Osamdeset godina čekamo naš vlastiti prostor, posebice da bi mogli na pravi način obavljati operativne djelatnosti.Nakon njega, emotivan govor održao je Frane Marčić, predsjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat.

– Mogu samo reći da sam mnogo razmišljao što reći danas. Tresem se od uzbuđenja, a i svi članovi društva. Ovo je velik i emotivan dan za sve članove društva. Da vas nije, ne bi se imao kome graditi dom. Hvala općini Dugi Rat, županiji i veliko hvala Anti Sanaderu, predsjedniku Hrvatske vatrogasne zajednice.Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader je vatrogascima uputio svoju čestitku.

– Čestitam na ovom velikom danu dugoratskim vatrogascima, predsjedniku i zapovjedniku, a posebno načelniku općine, koji je dugo bdio nad ovim projektom. Čeka se osamdeset godina na vlastiti dom i ovo je veliki dan za vatrogasce. Tu je i potredsjednik Vlade, nadam se da će i on pomoći također i neka vatrogasci što prije uđu u svoj dom. Ovo je najljepši poklon za osamdeseti rođendan DVD-a.

Nakon polaganja kamena temeljca, izjavu je dao župan Blaženko Boban.

– Ulaganja u vatrogasce su se u posljednjih godinu i pol dana povećala za više od 100%. Ovom povećanju možemo zahvaliti programima na koje smo se kandidirali pri Europskoj Uniji. Primarna grana naše županije je turizam, a temelj svega je sigurnost. Stoga, svaki novac uložen za bolje uvjete vatrogastva, je uložen u razvoj gospodarstva Splitsko – dalmatinske županije, rekao je župan.

O društvu

Vatrogasno društvo osnovano je 1938. godine kao Industrijska Vatrogasna četa tvornice “LA DALMATIENNE”. U proteklih 80 godina postojanja, društvo nije nikad prestalo s radom, niti je ono ikad bilo dovedeno u pitanje, mada je bilo velikih problema, oni su riješeni velikom upornošću.

Kroz godine rada društvo je imalo I uspona i padova, radosnih a i tužnih dana, a zasigurno najtužnija godina u radu društva je bila 1985. kad je član Zdravko Rakela-Bembo izgubio svoj mladi život boreći se protiv katastrofalnog požara na otoku Korčuli.

Društvo ima vatrogasnu postrojbu od 45 osposobljenih vatrogasaca, mladež od 11 članova, a u tijeku je upis novih. Ukupno broji 80 članova.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime