Kako smo već izvijestili, u ponedjeljak poslijepodne i navečer olujno nevrijeme je zahvatilo dijelove Dalmacije. Snažan grmljavinski oblak navečer je zahvatio Zabiokovlje, a u nevremenu je najteže stradalo područje istočno od Vrgorca.

Iako je bilo i tuče, najviše štete je nanijela olujna tramontana čiji su udari za vrijeme prelaska frontalnog poremećaja prelazili 100 km/h. Rezultat svega su štete na poljoprivrednim kulturama, kućama i infrastrukturi.

Iako se na društvenim mrežama piše o pojavi pijavice, štete je napravio olujni vjetar iz podnice oblaka, a takve brzine vjetra na ovom području u ovom dijelu godine nisu uobičajene.

Kako doznajemo, Grad Vrgorac je zaprimio određen broj poziva građana, a tijekom srijede gradski službenik koji je zadužen za poljoprivredu izaći će na teren provjeriti stanje. Nakon procjene stanja, donijet će se odluka hoće li se ići u proglašenje elementarne nepogode. Nakon obilaska cijelog polja Grad će raspolagati s više informacija.

Najviše štete je nanio vjetar za koji se procjenjuje da je imao udare preko 100 km/h. Stabla su bila u rodu i grane teške, pa su najviše štete imala stabla šljive i vinova loza. U pojedinim vinogradima vjetar je srušio čitave redove loza.

Osim toga, na poljskim putevima bilo je slučajeva padanja stabala, ali i električnih stupova. Na pojedinim objektima vjetar je dizao crjepove s krovova. U nastavku pogledajte štete u Draževitićima, Lukavcu, Staševici, Vrgorcu…Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime