Budnicom Gradske glazbe Sinj i pucnjima mačkula sa Staroga Grada, u spomen na slavnu bitku pradjedova 1715. godine protiv osmanlijskih osvajača, u Sinju su još jutros počele završne pripreme za 304. Sinjsku alku.

Alkari i alkarski momci okupili su se kod alaj-čauša Ivice Filipovića Grčića u 14 sati. Nakon okupljanja alaj-čauš je izvršio smotru alkara, a harambaša Ivo Vukasović Parin smotru alkarskih momaka.

Pred polazak na 304. viteški megdan vojvoda Boško Ramljak u Alkarskim dvorima izvršio je smotru opreme, oružja, odora i ukrasa sudionika u Alci te provjerio držanje dostojno tradiciji potomaka branitelja Sinja.

Svečana alkarska povorka iz Alkarskih dvora kretala se pored Bellova volta Ulicom A. K. Miošića preko Trga kralja Tomislava, pozdravljajući Čudotvornu Gospu Sinjsku uobičajenim alkarskim pozdravom: momci okretanjem glave na lijevo, alkari spuštenim kopljem i okretanjem glave na lijevo, a vojvoda je pozdravljao desnom rukom.

Povorka je nakon prolaska preko Petrovca stigla na trkalište u 16:30 sati, nakon čega je počelo natjecanje za slavodobitnika 304. Alke. I ove godine u natjecanju sudjeluje maksimalan broj kopljanika – 17.

Uoči početka Alke, u svečanu ložu su stigle brojne osobe iz javnog života, ponajviše iz svijeta politike. Sav u bijelom na Alku je stigao Vladimir Šeks, a velikim pljeskom pozdravljeni su predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković. U Sinju je velik broj gradonačelnika i načelnika, a gradonačelnici Kristini Križanac društvo će, među ostalim, praviti župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara. Na Alku su stigli ministri, saborski zastupnici, uključujući Ivana Vilibora Sinčića.

Pogledajte video dolaska političara u svečanu ložu.