Četvrtu godinu za redom, posljednjeg vikenda u kolovozu, u subotu 29. kolovoza i u nedjelju 30. kolovoza, u Bolu na Braču održava se mali pjesnički festival pod imenom „Odvalimo se poezijom“ koji je dio kulturne manifestacije Bolsko lito i organizacijski se održava uz podršku Centra za kulturu Općine Bol.

Ove godine bolski pjesnički susret odvija se u posebnim okolnostima, sa ponešto smanjenim programom, no s težnjom za da se održi ideja o još jednom otočkom pjesničkom događanju kojem je namjera spajati poetike otoka i poetike suvremenih autorica i autora.

Prvog dana 29. kolovoza u 20 sati u Teatrinu „Dva ferala“ predviđen je program „Sjećanje na Tonka“, čitanje poezije pjesnika i erudita Tonka Maroevića, hrvatskog intelektualca koji nas je nedavno iznenada napustio, koji nas je zadužio svojim znanjem, nadahnućem, poezijom, književnom i likovnom kritikom, a nadasve strašću i intelektualnom znatiželjom koju je nesebično prenosio drugima.

Iste večeri u 21 sat slijedi program „Parvo klasa“ u kojem je gošća nagrađivana i cijenjena hrvatska pjesnikinja, esejistkinja, prozna autorica i kazališna pedagoginja Dorta Jagić. Program je naslovljen „Parvo klasa“, sa željom da iako smo još mali festival u začetku, ugostimo značajne autorice i autore koje smatramo prvoklasnima, što Dorta Jagić zasigurno jest.

Drugog dana festivala, u nedjelju 30. kolovoza, u 11 sati u jutarnjem programu „Šumski panel“ govorit će se o značenju radionica kreativnog pisanja poezije, o iskustvima voditelja i polaznika, o rezultatima i perspektivama ovakvog načina poticaja na pisanje. „Šumski panel“ održat će se u kafiću „Ured“ uz plažu pod borovima, gdje će se razgovarati i diskutirati u prijateljskom okruženju u prirodi.

U večernjem programu drugog dana, u nedjelju 30. kolovoza u 21 sat, održat će se istovremeno dva predstavljanja i gostovanje u programu „Pjesnikinje u ogledalu & nebeski letač“. Nove knjige poezije predstavit će solinska pjesnikinja, znanstvenica i knjižničarka Nada Topić, knjige „Otac“ (Redak, Solin, 2019.)  i „Sestra“ (Redak, Solin, 2020.), koje su već dobile veliku pažnju i pohvale čitateljske publike. U istom programu novu knjigu predstavit će i Sanja Baković, pjesnikinja i novinarka koja je idejno i pokrenula pjesničku platformu „Odvalimo se poezijom“ (knjiga „Autobus za Trnavu“, MeandarMedia, 2020.).

Gost programa je omiški pjesnik i planinar te profesor splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje,  Ivan Sorić Suri, „nebeski letač“ s kojim ćemo razgovarati o vezi  poezije i prirode, te se osvrnuti na njegovu knjigu poezije „Bijeli medvjed i narančaste elipse“ (Redak, Split, 2017.)

Plakat za ovogodišnji festival kao i prethodnih godina osmislio je dizajner i kreativac Tomislav Gamberožić.

Večernji programi održat će se u kazalištu pod vedrim nebom, Teatrinu „Dva ferala“, u prostoru u kojem ima dovoljno sjedećih mjesta kako bi se mogle poštivati i epidemiološke mjere koje su na snazi (održavanje fizičke distance). U slučaju kiše, večernji programi održat će se u galeriji Doma kulture.

Zbog epidemiološke situacije ove godine neće se održati inače najposjećeniji program „Otočki glasovi“ kako bi se izbjeglo okupljanje velikog broja ljudi.

 

SUBOTA, 29. kolovoza 2020.

Teatrin „Dva ferala“

20 sati – Sjećanje na Tonka

Čitanje poezije Tonka Maroevića

21 sat- Parvo klasa

Dorta Jagić – autorsko predstavljanje

NEDJELJA, 30. kolovoza 2020.

Ured beach bar (Borak)

11 sati – Šumski panel

Tesanje riječi: o radionicama kreativnog pisanja poezije

Teatrin „Dva ferala“

21 sat – Pjesnikinje u ogledalu & nebeski letač

Međusobno predstavljanje i promocije:

Nada Topić: knjige „Otac“ i „Sestra“

Sanja Baković: knjiga „Autobus za Trnavu“

Gost programa: Ivan Sorić Suri

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime