Gradska knjižnica Marka Marulića u ponedjeljak će u 17 sati biti mjesto dugoočekivana susreta nagrađivane zagrebačke književnice Rosie Kugli sa splitskim tinejdžerima, ljubiteljima najbolje književnost za mlade. Djelatnici Gradske knjižnice pokrenuli su tribinu za mlade naziva „Pisci pod povećalom“ da bi im približili suvremene tekstove koji su vrijedni čitanja i proučavanja, a pritom i omogućili susret s piscima koji će odgovoriti na njihova pitanja i nedoumice.

Moderatori susreta s Rosie Kugli bit će učenici splitske II. gimnazije, koji će uz podršku ravnateljice GKMM-a Grozdane Ribičić i profesorice hrvatskoga jezika Magdalene Mrčela ukazati na najvažnije tematske, stilske i problemske značajke autoričinih tekstova. Budući da je u njihovoj anketi o najboljem suvremenom književniku za djecu i mlade Rosie Kugli bila gotovo jednoglasan izbor, želja za predstavljanjem „knjiga koje mijenjaju svijet“ rezultirala je ovim pozivom i njihovim osvrtima na tinejdžerske romane „Dvije crte plavo“, „Hod po rubu“ i „Nisam ti rekla“.

Maturantice Maria Čaljkušić i Lea Lozančić bit će voditeljice programa, učenice drugog razreda Lara Baković, Lana Kasalo, Leona Pavlović, Alicia Sardelić i Gabriela Peljić ukratko će analizirati djela, a interpretativno čitanje najdražih ulomaka izvest će Lea Bilobrk, Damira Bočina, Karla Batoz i Duje Ercegović.

Ako tražite knjige koje će promijeniti svijet vaših tinejdžera, bez tabua, srama i uljepšavanja progovoriti o maloljetničkoj delinkvenciji, zlostavljanju, alkoholizmu, drogama, ljubavima, trudnoći i odnosu s roditeljima i društvom, ova je tribina pravo mjesto da o tome čujete, diskutirate i nabavite takvo djelo. Nadamo se da će ovaj susret okupiti mnogo ljubitelja dobre književnosti, posebno ciljane skupine – tinejdžera, roditelja i nastavnika.