Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ovo je originalni recept za bolonjez iz 1982.

Znate li za njega?
D.D. / Foto: Pixabay17. svibnja 2025. 16:51
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Kad pomislite na “špagete bolonjez”, sigurno vam na pamet padne tanjur tjestenine s gustim crvenim umakom od rajčice i mljevenog mesa. Svi smo to naučeni, no to nije uvijek bilo tako. Ovo jelo – onako kako ga poznaje ostatak svijeta – s originalnim ragù alla bolognese iz Italije ima tek neke zajedničke sastojke.

U Bologni su zato 1982. odlučili stati na kraj improvizacijama i registrirati službeni recept za ragù koji predstavlja kulinarsku tradiciju njihove regije.

Nema špageta, nema origana – ima vrhnja i mlijeka

Prvo, Ragù alla bolognese se ne jede sa špagetima, već s domaćom širokom tjesteninom poput tagliatella, jer bolje zadržava umak. Još jedno pravilo – nema origana, bosiljka ni začinskog bilja. Iako su to uobičajeni sastojci u “brzim verzijama” bolonjeza, oni nemaju mjesta u originalu.

Rajčica u originalnom receptu ima sporednu ulogu – dodaje se umjereno, kako bi nadopunila okus, a ne dominirala. Za razliku od mnogih modernih verzija koje koriste puno umaka od rajčice, tradicionalni bolonjez temelji se više na mesu, povrću i dugom pirjanju.

I treće – u ragù ide mlijeko, a ponekad i malo slatkog vrhnja, posebno ako se koristi s industrijskom tjesteninom. Mlijeko omekšava meso, ublažava kiselost rajčice i daje umaku nježniji, zaokruženiji okus.

Službeni recept iz Bologne (1982.)

Recept koji je 17. listopada 1982. službeno registriran u Trgovačkoj komori Bologne nastao je u suradnji s Akademijom talijanske kuhinje. Sastojci su jednostavni:

mljevena govedina (po mogućnosti iz ramena ili prsa)

panceta

mrkva

stabljika celera

luk

umak od rajčice ili oguljeni pelati

suho bijelo vino

punomasno mlijeko

malo juhe (po potrebi)

maslac ili maslinovo ulje (po izboru)

sol i papar

Opcionalno: vrhnje za kuhanje (ako se umak poslužuje sa suhom tjesteninom)

Kako se priprema

Sitno nasjeckajte pancetu i otopite je u loncu, pa dodajte maslac ili ulje. Dodajte sitno sjeckani luk, mrkvu i celer. Pirjajte na laganoj vatri dok ne omekšaju.

Umiješajte mljevenu govedinu i miješajte dok ne promijeni boju. Ulijte vino i pustite da ispari. Dodajte rajčicu i kuhajte na tihoj vatri najmanje dva sata, uz povremeno dodavanje temeljca po potrebi.

Na samom kraju pripreme, ako se umak poslužuje sa suhom tjesteninom (npr. penne, rigatoni, fusilli), dodajte mlijeko ili malo vrhnja za kuhanje kako bi se umak dodatno zaokružio i dobio mekšu, kremastiju teksturu. Ova praksa nije uobičajena kad se bolonjez poslužuje sa svježom tjesteninom poput tagliatella ili pappardella, gdje se želi zadržati rustikalniji okus.

Za razliku od mnogih današnjih “bolonjeza”, pravi ragù se ne kuha pola sata. On traži vrijeme, strpljenje i nisku temperaturu. Također, za originalnu verziju, preporučuje se poslužiti umak s tagliatellama.

Detaljan recept pronađite ovdje.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
16
Haha
2
Nice
8
What?
2
Laž
3
Sad
6
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
VIDEO Najmanje 25 mrtvih u požaru u noćnom klubu u Indiji, među njima turisti
3
min
VIDEO Najmanje 25 mrtvih u požaru u noćnom klubu u Indiji, među njima turisti
Splićanin donio Hrvatskoj novu medalju i srušio Draganjin rekord
13
min
Splićanin donio Hrvatskoj novu medalju i srušio Draganjin rekord
Obilježen blagdan sv. Nikole: U more položeni vijenci za sve poginule i nestale pomorce!
26
min
Obilježen blagdan sv. Nikole: U more položeni vijenci za sve poginule i nestale pomorce!
Sinoć se na Gripama dogodio spektakl: Tri desetljeća plesne čarolije uz D’N’F, Čarobne animatore i Klauna Šarenka
6
sat
Sinoć se na Gripama dogodio spektakl: Tri desetljeća plesne čarolije uz D’N’F, Čarobne animatore i Klauna Šarenka
VEČER BEZVREMENSKIH HITOVA NA PJACI: Splićani uz Magazin satima pjevali kao jedno!
9
sat
VEČER BEZVREMENSKIH HITOVA NA PJACI: Splićani uz Magazin satima pjevali kao jedno!
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    6. prosinca 2025. 15:27
  • Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    6. prosinca 2025. 09:01
  • Bačić najavio: "Nijedna kuća građena nakon 2011. bez dozvola više neće biti legalna"
    Bačić najavio: "Nijedna kuća građena nakon 2011. bez dozvola više neće biti legalna"
    6. prosinca 2025. 13:43
  • Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    6. prosinca 2025. 07:54
  • Prometna nesreća u Dalmaciji, po ozlijeđenog motociklista došao helikopter
    Prometna nesreća u Dalmaciji, po ozlijeđenog motociklista došao helikopter
    6. prosinca 2025. 16:49
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.