“Često sam u svojim komentarima pisao o različitim ‘pogledima na život’ u Istri i Dalmaciji, a od istarskih ugostitelja puno sam puta slušao o različitim kriterijima državnog inspektorata kada je riječ o ove dvije regije”, piše Nenad Čakić za Istarski.hr.

Prenosimo što je dalje napisao o svom iskustvu sa Hvara.

I dok se istarski ugostitelji pridržavaju svih regula i propisa, čini se da u južnim županijama inspektori toleriraju prekršaje zbog kojih bi istarskom ugostitelju odrapili ogromnu kaznu.

U to sam se i sam uvjerio nakon ručka u poznatom restoranu Vidikovac Levanda na otoku Hvaru. Umjesto fiskaliziranog računa dobili smo običan račun ispisan rukom, čak i bez imena restorana, OIB-a i pečata.

Zadnji put takav sam račun dobio u Crnoj Gori, ali tamo i u trgovinama možete legalno kupiti lažnu Louis Vuitton torbicu za samo 50 eura. U Albaniji, koju mnogi smatraju zaostalom, u svakom kafiću i restoranu je natpis: ‘Ako niste dobili račun, niste obavezni platiti!’. Tako bi trebalo i u Dalmaciji uvesti.

Kada sam konobara na Hvaru pitao zašto nisam dobio fiskalizirani račun, rekao mi je da nemaju interneta. Tada sam mu rekao neka mi onda račun umanji za PDV, ne toliko zbog manje cijene koliko me razljutilo što netko tako bezočno može zajebavati i gosta i državu. Na to mi je odgovorio da oni u ponedjeljak uredno svu gotovinu polože na Finu i obračunaju PDV.

Njegov odgovor me nasmijao jer me podsjetio na slučaj iz Srbije prije tri godine kada me njihov policajac zaustavio zbog nekog benignog prometnog prekršaja i onda rekao neka njemu dan 10 eura, jer da pošta danas ne radi, ali da će on te eure promijeniti u dinare i u ponedjeljak ih preko uplatnice uplatiti u državni proračun.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime