U Dugopolju je u ponedjeljak svečano otvoren dječji kamp Juventusa. Iz slavnog talijanskog kluba stigla su tri trenera koji će nogometnim vještinama podučavati više od 80 polaznika kampa u dobi od 6 do 14 godina.

Talijanskim trenerima pridružili su se i stručnjaci iz Dugopolja i Adriatica. Svi polaznici kampa dobili su kompletnu Juventusovu opremu, a već je prvi dan ispunio sva očekivanja organizatora.

Gostoprimstvom i viđenim zadovoljan je glavni trener Juventusovog dječjeg nogometnog kampa, Leonardo Carrozzo.

Je li ovo prvi put da ste u Dugopolju?

– Prvi put sam ovdje. Zadovoljan sam s ljudima s kojima surađujem. Stadion je jako dobar, kao i okolina i ljudi s kojima radim.

S kojim timom trenera ste došli u Dalmaciju?

– Tu su tri trenera. Jedan dolazi iz Milana, jedan iz Rima, a ja sam iz Torina. Ja sam glavni trener i ovdje sam zadužen za tehnički dio, predstavnik sam Juventusovog programa “Child protect”.

Što će treneri ovdje ponuditi polaznicima kampa?

– Ovaj program koristi Juventusove principe igre. Polazi od akcije iznutra, koristeći golmana, odnosno, uključujući ga kao igrača. U drugom dijelu naglasak je na posjedu i zadržavanju lopte, te traženju praznog prostora. To je centralni dio našeg programa. U trećem i završnom dijelu igrači se pripremaju postići gol, dakle, akcija. Radi se o individualnom pristupu. U zoni 2, posjedu lopte, radimo na položaju tijela, načinu kako se prima lopta i kome će se dodati. Uzimamo u obzir i ostale akcije u igri. Igrač nikada ne stoji, uvijek je dinamičan. Rješavamo probleme u prijenosu lopte u prostoru, dajući im rješenja ovisno o sposobnosti djeteta. Svako dijete se s vremenom individualno poboljšava. Kako napreduje pojedinac, napreduje i ekipa. Pravi odabir je ključan. Tu je bitno naglasiti da taj odabir nije nužno i odabir koji se sviđa samom igraču, ali to je najbolji odabir za djecu.

Leonardo Carrozzo

Primjećujete li da naša djeca već imaju “ugrađen” drugi način nogometnog razmišljanja?

– Svako dijete ima određeni talent. Na nama je da ga prepoznamo. Ipak, roditelji nekada misle da im je dijete u nečemu konkretno talentirano, a to ne mora odgovarati stvarnosti. Talent može biti tehničke prirode, ljudske kvalitete, poštovanje pravila, žrtvovanje, prilagodba, i pomoć drugima, treba biti primjer.

Gledate li na naše nogometaše kao na potencijalne igrače talijanske lige?

– Prije svega razmjenjujemo nogometne kulture različitih nacija. Možda nekada nešto naučimo, nekada nešto druge naučimo. Poboljšanje stiže kulturnom razmjenom. Naša metoda je ideja nogometa i ta ideja se nekada kosi s idejom na koju naiđemo. Taj sukob koncepcija je prilika da se poboljšamo. Nismo izumili nogomet, želimo ga prepričati na drugi način. Želimo prezentirati “fizički” nogomet, ali radimo i na tehničkim poboljšanjima.

Smatram da je pravi put za hrvatski nogomet mješavina jednog i drugog, spoj snage i tehnike. Smatram da je hrvatska dobra nogometna nacija. Svaka nacija treba raditi na svojoj spoznaji o snazi i raditi na sebi. Uvijek treba težiti napretku.

Jeste li primijetili neko posebno nadareno dijete u kampu?

– Nismo skauti, to nije naša zadaća. Tu smo tek jedan dan, ali dječaci su jako vrijedni i marljivo rade. U ovoj dobi stvari se mogu promijeniti u jednom tjednu. Sve ovisi o vanjskim čimbenicima koji okružuju djecu i o sportskoj kulturi.

Hoćete li se u dogledno vrijeme vratiti u Dalmaciju?

– Rado! Dobrodošlica je u Dugopolju bila sjajna. Sve mi se ovdje sviđa.

Bogdan: Dugopolje ima vrhunsku nogometnu infrastrukturu

U Dugopolju smo porazgovarali i s Frankom Bogdanom, predsjednikom NK Adriatic.

Franko Bogdan

– Otvaranje je bilo jako lijepo, Dugopolje se pokazalo kao sjajan domaćin. Vidim da se radi na četiri lokacije, šest trenera nadziru svoje grupe. Prezentira se stil nogometa kakav preferira Juventus koji je ipak nogometni gigant.

Odakle su djeca?

– Većinom su djeca iz Splita, Dalmacije. Nešto je tu državljana zapadne EU. U kampu su 84 dječaka, od 6 do 14 godina. Dio djece dolazi iz klubova iz Splita i okolice, međutim ima ih i van Dalmacije. Juventus je ime i ono mami roditelje. U pet dana druženja uključen je cjelodnevni aranžman. Djeca i treneri će posjetiti povijesne znamenitosti Dalmacije; od Kliške tvrđave, preko špilje Vranjače do Muzeja alke u Sinju.

Trener je pohvalio stadion i uvjete.

– Ovaj stadion je predivan za ovakve svrhe. Talijani su neskriveno oduševljeni stadionom i uvjetima. Dugopolje ima vrhunsku nogometnu infrastrukturu i ovaj kamp ima puno veću kvalitetu i važnost kada se događa na ovakvom stadionu – kazao nam je Bogdan.

Balić: Cilj nam je imati 10 kampova godišnje

Da je sportski turizam jako bitan za Dugopolje, smatra direktor TZ Općine Dugopolje, Tomislav Balić.

– Znači nam puno da je jedan od najvećih svjetskih nogometnih klubova u Dugopolju odlučio imati svoj dječji kamp. Stigla su nam djeca iz raznih krajeva Dalmacije, ima tu i djece iz država EU. Ovdje će steći nove vještine, vidjeti turističke atrakcije u okolici. Ovaj vid sportskog turizma nam je okosnica i nastavit ćemo je i dalje razvijati.

Na proljeće smo imali dva međunarodna nogometna turnira, tako da se trudimo organizirati što više manifestacija ovog tipa i biti potpuna potpora ovakvoj priči. Ovakva priča brendira i Dugopolje kao destinaciju za sport, naš nogometni klub, ali i kompletnu ugostiteljsku ponudu koja od ovoga ima koristi.

Dan prije smo imali predavanja za trenere i zaista se u svemu vidi zašto je ovaj klub velik. Svi imamo priliku učiti od najboljih. Nadam se da je ovo samo početak priče i suradnje.

Stadion ima puno širu namjenu od uobičajene?

– Zasad imamo dva nogometna terena koja su dostatna za ovu priču. Preko projekata urbane aglomeracije Split prijavljujemo nastavak uređenja nogometnih terena s istočne strane sportskog centra. Nadam se da ćemo u budućnosti imati desetak ovakvih turnira godišnje.