Utorak je donio predah od ciklona, pa je veći dio dana bilo suho i barem djelomično sunčano vrijeme. U popodnevnim satima mnogi su stanovnici šireg splitskog područja mogli uočiti zanimljiv optički fenomen na nebu.

Došlo je do pojave lažnog Sunca, odnosno pasunca, kako se pojava zove u stručnoj literaturi. Dok je Sunce bilo nisko na horizontu, s obje strane, u visini Sunca pojavila se svjetlost na visokim oblacima. Ne, ne radi se o Haarpu, Srbima, masonima ili vladi, nego o prirodnoj optičkoj pojavi vezanoj uz visoku prozirnu naoblaku koja je karakteristična upravo za dio godine kada su dani kratki.

Lažno Sunce ili pasunce u Zemljinoj atmosferi predstavlja optičku pojavu dviju svijetlih mrlja na 22° s obje strane Sunca na istoj visini nad obzorom. Pojava je srodna halou, a nastaje kada Sunce (rjeđe i Mjesec) svijetli kroz rijedak oblak heksagonalnih kristalića leda, koji su orijentirani tako da im je glavna (heksagonalna) os usmjerena okomito.

Ovu pojavu su danas mnogi fotografirali, a kako je lažno Sunce izgledalo iz Kaštela, pogledajte u galeriji mladog kaštelanskog fotografa Frane Vukušića.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime