Splitsko-dalmatinska županija u proteklih tjedan dana zaprimila je 20-ak prijava vezano za devastaciju pomorskog dobra na području općine Podgora, a ponajviše za mikrolokacije: Plišivac, Hotel Medora i Čaklje.

Splitsko-dalmatinska županija je izvijestila javnost da su putem sustava prijava na stranici www.pomorskodobro.dalmacija.hr, iste proslijedili nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Lučkoj kapetaniji Split i Državnom inspektoratu u čijoj su nadležnosti građevinska i ekološka inspekcija, piše Morski.hr.

Inspektor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izvijestio je Splitsko-dalmatinsku županiju o započetom postupku nadzora, dok informacije o poduzetim radnjama Državnog inspektorat RH još nisu pristigle.

“Potreban hitan nadzor inspekcija”

Naime, Općina Podgora je s tvrtkom Inžinjering Georad d.o.o. putem narudžbenica ugovorila sanaciju 11 lokacija i to: Čaklje Jug, Čaklje Zapad, Sutikla, Smrčevac, Veliko brdo, Plišivac, Hotel Sirena, Ijak, Porat, Salines-Mediteran i Medora ukupne vrijednosti 959.895,00 kn (s PDV-om). Iznos od 900.000 kn osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a sve na temelju proglašene prirodne nepogode od 28. siječnja 2020. godine zbog olujnog juga s kraja 2019. godine.

Za gradnju i redovno održavanje pomorskog dobra, kao pravni interes, potrebno je imati Plan upravljanja pomorskim dobrom Općine Podgora. Isti je Općina Podgora uputila Splitsko-dalmatinskoj županiji 24.3. 2020. godine, Upravni odjel za turizam i pomorstvo isti je u zakonskom roku pregledao te 22.04. uputio primjedbe Općini Podgora. 30.04. zaprimljen je ispravljeni Plan upravljanja, a koji je u fazi ponovnog pregleda od strane Upravnog odjela.

Općina Podgora raspolaže sljedećim rješenjima vezano za gore navedene radove:

Rješenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – Lučke kapetanije Split o potrebi sanacije plaža i plažnih objekata od 17.12. 2019. godine, Rješenjima Ministarstva zaštite okoliša i energetike o tome da nije potrebna procjena utjecaja na okoliš i ekološku mrežu od 2.11. 2017., 8.7. 2019. i 16.3. 2020. godine za lokacije Minerva, Čaklje istok i zapad te Plišivac, a za koje je u roku od 2 godine potrebno pokrenuti postupak izdavanja lokacijske dozvole (za Čaklje prema dostupnim informacijama isto je pokrenuto) što nedvojbeno znači da se radi o gradnji na pomorskom dobru za koju je potrebno imati pravomoćnu građevinsku dozvolu.

Stoga, iz gore navedenog zaključujemo kako je potreban hitan nadzor građevinske i ekološke inspekcije Državnog inspektorata RH, kako bi se utvrdilo gore navedene i druge, Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo, nepoznate činjenice, odnosno utvrditi radi li se o nelegalnoj gradnji i ekološkoj devastaciji pomorskog dobra na svim gore spomenutim lokacijama, priopćila je Splitsko-dalmatinska županija.

Podsjetimo, načelnik Podgore Ante Miličić je tešku mehanizaciju na pomorskom dobru pravdao ovako:

– Po pravu i zakonu se radi i sve što radi, radi se po pravu i zakonu. Popravljaju se stvari. Imali smo prirodnu nepogodu s 14. na 15. prosinca. Tada je potpuno uništena obala i proglašena je elementarna nepogoda. Iz Ministarstva mora smo dobili 900 tisuća kuna, ali nakon ove korone i potresa u Zagrebu, za više se ne usudimo pitat. Bio sam gore i kod ministra Marića i nisam imao srca pitat pare za prirodnu nepogodu, kad sam vidio kako Zagreb izgleda. Dobili smo zeleno svjetlo i od Lučke kapetanije Split i oni dolaze u utorak. A ja bi volija da vi dođete ovdje osobno i uvjerite se sami kako to izgleda na terenu, a ne na temelju neke slike ili onih 5 posto ljudi šta im se ne sviđa ovo šta se radi – ispričao je Miličić za Morski.hr, a cijeli članak možete pročitati ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime