Ako provodite više od jednog dana u Omišu ili okolici, kratki izlet na Forticu nešto je što si definitivno morate priuštiti. Iz centra grada dobro označenom stazom do Fortice čak i oni u lošijoj formi stići će za sat vremena, a za nagradu će dobiti jedan od najljepših pogleda u čitavoj Dalmaciji.

Čim stupite nogom u više od 500 godina staru utvrdu, shvatit ćete zašto su stari Omišani nosili teške kamene gromade na vrh planine. S Fortice se, naime, pruža jedinstven pogled na otoke Brač, Hvar i Šoltu, kanjon rijeke Cetine te dobar dio Poljica. Iz kojeg god smjera da su neprijatelji dolazili, stražari s Fortice uvijek su ih mogli uočiti dovoljno rano da upozore svoje sugrađane na opasnost te je upravo ova utvrda jedan od razloga zašto je Omiš ostao nepokoren u čitavoj svojoj povijesti.

Osim kao vidikovac, Fortica je starim gusarima služila i kao sklonište. U slučaju neposredne opasnosti, stari Omišani bi iz svojih kuća blizu obale pobjegli u sigurnost Fortice, a postojali su čak i planovi da se, ako se neprijatelji dovoljno približe, na grad s vrha planine sruče velike kamene gromade. Srećom, usprkos brojnim bitkama koje su gusari vodili, ovaj plan nikad nije proveden u djelo te su brojne omiške kuće, kale i trgovi ostali očuvani do danas.

Postoji nekoliko putova kojima je moguće doći do Fortice. Najlakši i najčešće korišteni put nalazi se u istočnom dijelu grada. Od tvornice tjestenine Prerada vijugavom cestom penjite se uzbrdo sve dok s lijeve strane ne vidite znak s natpisom Fortica. Od tog trenutka čeka vas 15-ak minuta blagog uspona, a ulaz u tvrđavu naplaćuje se 20 kuna. To je otprilike jedna kuna za svaki selfie koji ćete zasigurno uslikati na vrhu tvrđave dok se pred vama nižu brojni dalmatinski otoci.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime