Odlične vijesti s Dinare: Meteorološki podaci s 1632 mnv online, objekti Puma i Rupe dobili nove solarne panele

Meteorološki podaci s Duvjakuše ponovno su dostupni javnosti u realnom vremenu


Sudionici projekta “MeteoDinara” boravili su proteklog vikenda na Dinari. Cilj je bio popraviti tamošnju automatsku meteorološku postaju i panoramske web kamere, ali i ojačati postojeći sustav solarnih panela na planinarskom skloništu Puma na 1632 metra nadmorske visine.


Na projektu “MeteoDinara“, inače, ravnopravno sudjeluje šest partnera: HGSS Stanica Split, Crometeo, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Splitsko- dalmatinske županije, splitski FESB, Planinarska udruga “Dinaridi” i Chain Technology.

Boris Gavrić, član PU Dinaridi i Crometeo, opisao je što se sve napravilo proteklog vikenda na najvišoj hrvatskoj planini:

– Na krov planinarskog skloništa Puma su postavljena dodatna tri solana panela u cilju pojačanja dostupne električne energije u objektu. Inače, postavljeni su također paneli i na planinarskom objektu Rupe. Tako je ovaj objekt prvi put dobio struju, pa od sada planinari koji posjećuju Rupe i Pumu ne moraju nositi šterike jer je omogućena besplatna rasvjeta.

Na meteorološkoj postaji postavljen je novi anemometar kojega je vjetar prošle zime iskidao, a očišćena je i servisirana cijela postaja. Napravili smo i zamjenu interneta sa satelitskog na mobilni i cijeli sustav prenijeli na minilaptop. U novom tjednu očekujemo da će online biti dostupne i panoramske web kamere.

Iako veći dio sustava sada radi i podaci se šalju online (www.pljusak.com/dinara) moramo imati na umu da se radi o izrazito zahtjevnom lokaciji u tehničkom smislu i da i dalje očekujemo povremene probleme sa slanjem podataka. Međutim svakim danom bliže smo konačnom rješenju, a s kroz desetak dana dolazi nam naručena antena koja će bitno popraviti jačinu mobilnog signala na ovoj lokaciji. Samim time, podaci s meteorološke postaje bit će online bez prekida!Gavrić je na kraju najavio dodatnu novost vezano uz meteorološku postaju:

– Već sada mogu najaviti da će online uskoro biti dostupna web kamera za visinu snijega! Naime, postavit ćemo ljestvicu namijenjenu mjerenu visine snijega, a tu ljestvicu snimat će kamera čija će slika biti dostupna javnosti. Kako se radi o drugoj najvišoj meteorološkoj postaji u Hrvatskoj, iza Svetog Jure na Biokovu, očekujemo da će meteo podaci s ove lokacije biti vrlo traženi. Od koristi će biti ne samo meteorolozima, nego i planinarima i ljubiteljima prirode. Ovom meteo postajom sigurnost planinara na Dinari podignuta je, zbog relevantnih informacija u realnom vremenu, na viši nivo. Osim standardnih meteo podataka o temperaturi, vlazi, tlak, smjeru i brzini vjetra, količini oborine, ova moderna postaja također dojavljuje i koliki je UV indeks i količina sunčevog isijavanja zaključuje Gavrić.

Pogled s Duvjakuše “puca” na vrh Troglav, na Peruću, Svilaju, Mosor, čak i Kornate na jugozapadnom horizontu. Više pogledajte u priloženoj fotogaleriji:

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0