NOVI MOBITELI VAŽNIJI OD ZNANSTVENIH OTKRIĆA? Vlada će više potrošiti na mobitele, nego na sve znanstvene projekte u 2018. godini

"Teško je opisati koliko je to kratkovidno razmišljanje. Pokazuju da ne ulažu u svoju budućnost ni u budućnost svoje djece"

Izvrstan primjer koliko je hrvatskoj vladi znanost nevažna dao je filozof Pavel Gregorić koji je nedavno dao otkaz na Hrvatskim studijima i priključio se istraživačkoj grupi na sveučilištu Göteborg u Švedskoj, piše Index.


Hrvatska vlada potrošit će više za nabavu mobitela nego na istraživačke projekte u 2018. godini.

Nabavka mobitela za 2018. godinu (Vlada RH): 65.000.000 kn. Ukupni budžet za znanstveno-istraživačke projekte u 2018. (Hrvatska zaklada za znanost): 60.000.000 kn“, objavio je Gregorić na Twitteru.

Hrvatska vlada s ukupnim izdvajanjima za znanost od 0,79 posto BDP-a na začelju je Europe. Komentar ove konkretne brojke budžeta za istraživačke projekte koja je manja od budžeta za mobitele državnih dužnosnika dao je molekularni biolog i profesor na zagrebačkom PMF-u Kristijan Vlahoviček.

– To je jako lijepa usporedba. Vide se prioriteti naše vlade koja daje 65 milijuna kuna za mobitele a 60 milijuna za istraživačke projekte. Teško je opisati koliko je to kratkovidno razmišljanje. Pokazuju da ne ulažu u svoju budućnost ni u budućnost svoje djece. Pokazuju nedostatak sluha, vizije, racionalnog razmišljanja. Rješavaju se neke trivijalne stvari koje na duge staze nisu bitne. – komentirao je Vlahoviček za Index.

– Kada tih 60 milijuna kuna usporedimo s Europom, to je iznos koji dobivaju pojedine istraživačke grupe, a ne institucije ili odjeli. A kod nas se to dobiva na godišnjoj razini i to svi istraživački projekti. Teško je povećati taj iznos kad postoje nasušna potreba za mobitelima. – zaključio je.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0