Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

NOVI ADUT DALMATINSKE ZAGORE Ivan je proizveo pivo koje oduševljava, ime je dobilo po omiljenoj figuri Sinjske Alke

[REPORTAŽA] Od gorljivih stanovnika ovog grada doznali smo da se radi o vrhunskom pivu, kojeg bi preporučili svakome. Stoga nam nije preostalo ništa drugo nego zaputiti se prema Sinju i pronaći pivovaru
TONI DUKIĆ / Foto: Igor Jakšić27. listopada 2022. 08:35
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Za Sinj nas najčešće vežu dva simbola - Gospa i Alka. Slavimo ih u kolovozu, u razmaku od petnaestak dana te ovaj grad u Dalmatinskoj zagori postaje središte ne samo Dalmacije, nego i Hrvatske.

Stoga je potrebno gostima ponuditi sve najbolje, a Sinj se uistinu ima čime pohvaliti. Od prirodnih ljepota, fascinantnog muzeja posvećenog Alki pa sve do gastronomije, bez koje složit ćemo, ništa ne može proći.

O delikatesama Cetinske krajine ne treba trošiti previše riječi. Dovoljno je spomenuti arambaše, uštipak, pršut...

Avantura koja se pokazuje kao pun pogodak

No, odnedavno mjesto u domu Sinjana nalazi Edek - prvo pivo proizvedeno u alkarskom gradu. Od gorljivih stanovnika ovog grada doznali smo da se radi o vrhunskom pivu, kojeg bi preporučili svakome. Stoga nam nije preostalo ništa drugo nego zaputiti se prema Sinju i pronaći pivovaru.

Nismo imali težak zadatak. Nalazi se na Alkarskom trkalištu, a gdje bi drugdje... Vlasnik je Ivan Šabić, 38-godišnjak u kojem je dugo kuhala ideja o pokretanju ovog posla. Zadnji posao mu je bio u Njemačkoj, gdje je radio u arhivu jednog zdravstvenog osiguranja.

- Na ideju o bavljenju pivarstvom došao sam tijekom studija u Zagrebu, gdje sam na jednom sajmu kupio knjigu o proizvodnji piva. Cijeli taj proces me odmah zaintrigirao i želio sam naučiti više o svemu tome, tako da sam pokušavao pronaći još literature koja u to vrijeme i nije baš bila dostupna, jer je hobistička proizvodnja piva u Hrvatskoj tada još bila u povojima, te nije bilo mogućnosti za nabavku opreme i sirovine za bavljenje kućnim pivarstvom. Svoje prvo pivo sam skuhao prije nekih sedam godina u Njemačkoj, gdje sam uspio pribaviti sve potrebno za kućnu proizvodnju - kazao nam je Šabić na početku razgovora.

Ivan Šabić

Pivo "začinjeno" pravim imenom

Pravo pivo nije lako napraviti. Dapače...

- U početku je bilo nekoliko propalih pokušaja, ali nisam odustajao i na kraju sam uspio napraviti pivo koje se svidjelo ne samo meni, nego i prijateljima koje sam pozvao na degustaciju. Od tada se nisam prestao baviti pivarstvom te je pivo svaki put postajalo sve bolje i bolje - zadovoljno će nam.

Široj publici će odabir imena biti neznakovit, ali edek itekako zauzima važno mjesto u sinjskoj bogatoj povijesti. Naime, edek je, prema predaji, zarobljeni konj osmanlijskog vođe i simbol pobjede u Alki. Njega u alkarskoj povorci ispred vojvode i njegovog ađutanta vode dvojica momaka.

- Želja bila napraviti domaće Sinjsko pivo. S obzirom na to da sam i sam bio vodič edeka dugi niz godina, shvatio sam koliko je upravo on omiljena figura na Sinjskoj Alki i među stanovnicima Sinja. Kada sam shvatio koliki se šušur među ljudima stvori kad edek prolazi ulicama grada, nije bilo druge nego nazvati pivo tim imenom - opisuje nam Šabić.

Edek

Okus koji nas je oduševio

Detaljno nam je opisao proces proizvodnje piva.

- Proizvodnja piva počinje tzv. ukomljavanjem, gdje se u vruću vodu dodaje slad, kako bi se aktivirali enzimi koji škrob iz slada pretvaraju u šećere, koji će kasnije kvasac pretvoriti u alkohol. Kada je ukomljavanje završeno, pivo se pre-pumpa u drugi kotao na kuhanje, te se tu dodaje hmelj, koji pivu daje karakterističnu gorčinu i aromu. Nakon kuhanja slijedi fermentacija i odležavanje. Cijeli proces, od kuhanja do boce traje nekih dvadesetak dana - ispričao nam je Šabić.

Slad nabavlja iz Slavonije, hmelj je slovenski, dok kvasac stiže iz Belgije.

- Pivo je lagano, blage gorčine i jako pitko. Za fermentaciju koristim lager kvasac na malo višoj temperaturi od uobičajene za lager piva. Pivo tako zadržava lager karakter, ali dobiva i blage voćne note, koje su karakteristične za Ale vrste piva - govori nam Ivan.

10-25-sinjska-pivovara-1
GALERIJA
Kliknite za pregled

Za sada su zadovoljni prodajom, koja će se zasigurno povećati s proširenjem kapaciteta pivovare.

- Reakcije Sinjana na pivo od samog početka su iznimno pozitivne te za sada dobivam samo pohvale na račun piva. Pivo se može kupiti izravno u pivovari, u restoranu Ispod ure u Sinju, te restoranu Naše misto u Gali - poručuje na kraju Šabić.

Još je otkrio dobru vijest, a to je da će se pivo uskoro naći i u ponudi nekoliko kafića u Sinju. A mi ne sumnjamo u uspjeh. Ivan je uspio napraviti vrhunsko pivo, i mi smo se uvjerili...

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sinjska Pivovara (@sinjskapivovara)

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
86
Haha
1
Nice
18
What?
1
Laž
1
Sad
0
Mad
1
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
8
min
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
11
min
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
19
min
Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
28
min
Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
Sjajna predstava "Dalmatinska kuhinja" sutra u Starom Gradu, u nedjelju u Splitu
40
min
Sjajna predstava "Dalmatinska kuhinja" sutra u Starom Gradu, u nedjelju u Splitu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.