NIŠTA OD “BABLJEG” LJETA? Amerikanci Jadranu predviđaju vrlo kišovitu i prohladnu jesen s čestim olujama

Ako je vjerovati američkom Accuweatheru, Hrvatske će ove jeseni imati dva vrlo različita tipa vremena; kišni i prohladni Jadran, te sušniju i topliju unutrašnjost zemlje


Jedan od najpoznatijih privatnih meteoroloških servisa, američki Accuweather, objavio je sezonsku prognozu za jesen 2018. za područje Europe. Prognozu je potpisao viši meteorolog Accuweathera, Eric Leister.


Najznačajniji naglasci ove prognoze su najava nastavka suše i opasnosti od požara u Skandinaviji, natprosječno visokih temperatura u istočnoj Europi, relativne topline u zapadnoj Europi, ali i čestih oluja od Italije, preko Jadrana do Grčke i Turske.

Italija i istočno Sredozemlje uskoro će imati vlažno vrijeme s čestim olujnim ciklonama, najavljuju u Accuweatheru. Dok su ostali imali sušno i vruće ljeto, područje od Italije do Grčke već je imalo povremene grmljavinske pljuskove ovog ljeta. Slično će se nastaviti u rujnu, a onda slijede kišni listopad i studeni.

Sporokretajuće ciklone će donijeti obilne oborine Italiji, Jadranu i područjima uz Jadran. U drugom dijelu jeseni ovakvo će vrijeme zahvatiti Grčku, a na područjima koja su bila pogođena požarima postoji opasnost od izraženih bujica i odrona.– Neke od tih oluja će donijeti tuču i snažan vjetar, a tu je i opasnost od pojave pijavica – govori meteorolog Tyler Roys.

Foto: Tin Juginović

Najviše oluja očekuje se na području Italije i Grčke. Kišnu jesen ne bi trebala obilježiti osobita toplina. Tako Accuweather predviđa rujan nešto topliji od prosjeka, a listopad i studeni blizu prosjeka ili hladnije od prosjeka.Sušna Skandinavija

Ovo ljeto Skandinavija je iskusila najgoru sušu posljednjih nekoliko desetljeća, kada je izgorjela rekordna površina u dijelovima Švedske. Natprosječna toplina vjerojatno će se nastaviti u rujnu, a iako će u listopadu i studenom temperature značajno pasti, nastavak suše i dalje će stvarati uvjete pogodne za povremene šumske požare. Snijeg će u većem dijelu Skandinavije u studenom biti rijetka pojava.

S druge strne, atlantske obale Španjolske, Francuske i Portugala mogle bi imati problema s bivšim tropskim sustavima koji će osobito u drugom dijelu jeseni donijeti snažne vjetrove, pa čak i mjestimične poplave. Nasuprot tome, istok Europe ćr biti topao i uglavnom suh veći dio jeseni. Tako se natprosječno visoke temperature zraka i vrijeme sušnije od prosjeka predviđa za dio unutrašnjosti Hrvatske…

Spomenimo da se ovih dana očekuje i ECMWF sezonska prognoza. Sezonske su prognoze i dalje u razvojnoj fazi i iako itekako postoji njihova primjena, njihova ostvarivost i dalje nije na zavidnom nivou.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime