Bitka u Ardenima, poznatija kao „Bitka u izbočini“, bila je najneočekivanija, najzamršenija bitka u II. svjetskom ratu i zadnji pokušaj poraženih njemačkih snaga da preokrenu tijek savezničkog oslobađanja Europe.

Ima i Hrvatska svoju „Bitku u izbočini“ kojom je spriječen mogući preokret uspjeha „Oluje“, a o toj operaciji domaća javnost ne zna gotovo ništa. Dok su jedni slavili „Oluju“, neke druge naše vojnike pravi pakao tek je čekao.

Riječ je o bitki kod Bosanskog Grahova, kada su poražene snage Vojske Republike Srpske na širem području Grahova u noći s 12. na 13. kolovoza 1995. pokušale izvršiti kontraudar, zauzeti strateški važan prijevoj Derale između Strmice i Grahova, presjeći komunikaciju Grahovo-Knin i tako otvoriti put srpskim snagama prema Livnu i Kninu te na koncu dovesti u pitanje uspjeh „Oluje“, piše Maxportal.

U sklopu operacije Vaganj-95, koja je trebala donijeti preokret u ratu, na područje Drvara stižu elitna Druga drinska laka pješačka brigada, 65. zaštitni puk, 10. diverzantski odred te dobivaju zadatak da zauzmu Bosansko Grahovo i stvore uvjete za napredovanje prema Kninu, Glamoču, Livnu. U napad kreću noću 12. na 13. kolovoza i silovito udaraju na strateški važan prijevoj Derale između Strmice i Grahova, tzv. kninska vrata.

Bio je to jedini kontraudar srpskih snaga nakon „Oluje“.Silinu udara na svoja leđa je preuzela 141. brigada HV-a na pravcu Biljeg-Ciljeg Vidovića glava-Begovac na koji je udarila šaka srpske kontraofenzive. Srbi su, poput nacista u Ardenima, sve bacili na tu zadnju kartu. Bilo je tu specijalne policije iz Banje Luke, interventnih snaga iz 1. i 2. Krajiške brigade, čak i nešto specijalaca iz okolice Sarajeva, a sve pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića.

Naše gardijske postrojbe već su bile su na odmoru nakon teških operacija i 40-ak dana provedenih na Dinari, a bili smo i u euforiji jer je oslobođen Knin i slomljena tzv. SAO Krajina.

Čak 15 pripadnika 141. brigade, mladi Splićani i Kaštelani, poginulo je u toj široj javnosti danas gotovo nepoznatoj bitki.

Navečer 13. kolovoza u pomoć stiže 3. bojna Sedme gardijske i ojačana bojna Četvrte gardijske, koja je zbog toga hitno vraćena s odmora na bojište, dolazi i pojačanje u topništvu i oklopu. Ojačane i organizirane hrvatske snage krenule su u protunapad i na prostoru Derala razbile jednu od najelitnijih srpskih brigada, Podrinjsku brigadu i njezine specijalce. Srpske su postrojbe u bijegu iza sebe ostavile arsenale oružja za dalekometno topništvo.

U završnom udaru naših snaga sudjelovale su i 141. brigada, 6. domobranska pukovnija, 126. domobranska pukovnija i tenkovski vod 113. brigade.

“Uz snažnu topničku vatru, u protunapad smo krenuli ujutro 14. kolovoza. Bio je to napad iz pokreta, prvi put izveden na taj način. Mi smo u hodu, bez posebnog izviđanja i planiranja, uveli snage u borbu, odredili smjerove i žestoko krenuli. Išli smo lijevom stranom Grahovskog polja, desno uz selo Bursaće prema Drvaru i vrlo brzo probili prvu crtu.

„Drinske vukove” i ostale razbili smo iz pokreta i već 15. kolovoza došli do Drvara. Uzeli smo sve dominantne položaje i Drvar nam je bio kao na dlanu. Kao kad se popneš na Sljeme, a ispod su Šestine, opisao je akciju zapovjednik Ante Kotromanović, javlja Maxportal.

„Oluja“ je apsolutno bila majka svih bitaka i treba je slaviti, ali bitka kod Grahova je nekako zaboravljena, izbrisana, ispod radara medija, a to mnoge boli.7 KOMENTARI

 1. Sudjelova u toj akciji pripadnik 126dp
  Sjećamo se mi učesnici
  Pričati o tome ha
  U svakom slučaju triba se znat reć kako je bilo i šta je bilo al za sve bitke općenito
  Svaka brigada bi tribala dat svoj ratni put po meni kroz škole ekskurzije. .al ne tupit o tome na dugo i široko. Samo da se zna
  Jer rat je gotov gledajmo budućnost a ta saznanja nek nam budu gorivo

 2. Ja sam bio u Kninu od 9. 08 1995g. i nikada nisam ćuo ni jedan udar topa a kamoli puščane paljbe na Deralima , a znam da Grahovo nikad nije prešlo posle oslobađanja u ruke Srba . Znam, da su posle potiskivanja do Grahova po Livanjskom polju, Srbi napravili kontra udar i pobili nepripremljene RH snage na podrućju sa Grahovske strane Dinare i ubili 75 vojnika a da bi Srbske snage posle osvajanja Grahova ikada njega povratile nisam ćuo . Radi toga su RH snage i razrušile Grahovo !Ćuo sam pak za borbe na osvajanju Oštrelja i sve skupa mi izgleda , ko da je netko posvađan sa zemljopisom , odnosno nešto zna a brka geografiju i okršaje !

 3. Hahahaha… kakve laži i izmišljotine. Vojska Republike Srpske nikada ali nikada nije imala jedinicu koja se zvala “podrinjska brigada”. A jedina istina od svega ovoga je da je Posebni Odred Specijalnih Snaga Drinskog Korpusa “Vukovi sa Drine” u sklopu operacije Vaganj 95 postavio zasjedu i neutralisao kompletnu četu/satniju HV-a. Hahahahahah

 4. Srpske snage su napale ročnike i domobransku postrojbu koje su čuvali dostignutu crtu. Čak ni njih nisu mogli slomiti njihove spec. snage. Momci bez ratnog iskustva su ginuli ali se nisu povlačili ni kad su ostali bez streljiva. RIP. Uaskom brigada iz pokreta i to sa tenkovima također. Bio sam u 113 tada riješili smo ih vrhunski…. Odustali su za vijek vjekova

  • Interesantno kako se o tome malo zna. Ja sam ponešto čuo, ali ne znam puno. Najsličnije je upravo ovo kako ste Vi to ispričali!Stvarno zanimljivo!

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime