Podijelite

Prije samo sedam dana Dalmaciju je zahvatila hladna fronta koja je donijela kišu, jaku do olujnu buru, a na Dinari i Kamešnici prvi jesenski snijeg. Nakon toga prodora jutra su bila hladna, u nekim kotlinama Dalmatinske zagore pri tlu je bilo i slabog mraza.

Uslijedili su većinom sunčani dani, a temperature zraka iz dana u dan bile su malo više. Tako je i četvrtak donio pretežno vedro vrijeme, a najviše dnevne temperature bit će od 21 do 25 Celzijevih stupnjeva.

Sljedećih dana vremenska prognoza bit će vrlo monotona. Razlog je u prostranoj i stabilnog anticikloni, odnosno području visokog tlaka zraka, koje će velikom dijelu Starog kontinenta osiguravati stabilno jesensko vrijeme, a s obzirom na dnevnu toplinu bit će to razdoblje klasičnog “babljeg ljeta”.

U dane vikenda dodatno će zatopliti pa će najviše dnevne temperature u Dalmaciji biti od 23 do 27 stupnjeva.

Ako se ostvare aktualna predviđanja svih relevantnih prognostičkih modela, razdoblje stabilnog i natprosječno toplog vremena nastavit će se do daljnjeg. Čak postoji mogućnost da od utorka bude još malo toplije što znači da bi se u najtoplijim dijelovima Dalmacije u najtoplijem dijelu dana ponegdje temperature zraka mogli približiti ljetnih 30 stupnjeva.

S obzirom na to da je more i dalje toplo, kupanje će biti moguće i sljedećih desetak dana.

Ipak, upravo zbog dugotrajnog stabilnog razdoblja pred nama, noćne magle bit će sve češća pojava, ne samo u Zagori, nego i ponegdje na moru. Tako bi se magla sljedećeg tjedna mogla javiti na moru, a postoji mogućnost da lokalno bude i cjelodnevna pojava. U takvim situacijama vladat će izražena temperaturna inverzija, kada su temperature zraka u prizemnom sloju znatno niže nego po visini.Podijelite