Sezona je trešanja. Uživajte u njima dok ih ima bila bi naša preporuka ali obzirom na cijenu po kojoj se prodaje kilogram ovog slatkog crvenog voća i nije baš da se u njima može uživati. Cijena trešanja u odnosu na prethodnu godinu drastično je porasla.
Na glavnom splitskom pazaru cijene se kreću od 10 do 6 eura za kilogram, ovisno koje ćete ako gledate podrijetlo. Najpopularnije su zna se one iz Tugara, slijede ih kaštelanske, a ima i Droganovih trešanja i to po četiri eura. Sorta je to, znat će stariji svit, jako dobra za zdravlje kostiju jer je puna magnezija.

Na sreću prodavača varljivo vrijeme nije pokvarilo urod trešanja, one su, dapače čak i malo uranile.
"Trešnje su ove godine uranile, ali dobro, krenuli smo s berbom i evo imamo svaki dan što za prodati. Nešto prodam na veliko, nešto ovako na manje, ali nisam zadovoljan kao prijašnjih godina. Cijene su krešile, i trešnje su poskupile pa i nema baš neke navale. Kupci prilaze, vide cijenu, prokomentiraju ali nije baš da se maše za novčanik. Meni to ne predstavlja problem jer kako sam vam rekao dosta ih ja prodam na veliko, a imam i svoje stalne kupce koji znaju da u mene sve valja jer nije tretirano i onda će rađe u mene platit 8 eura nego u drugoga i jeftinije a da ne znaju kakve su. U mene su provjerene kvalitete i okusa", kazao nam je Tomislav.
Banak do njegova, starica Mara. Ima svega nekoliko kilograma trešanja ispred sebe. Kaže nam: 'Probaj dite! Prave, slatke Tugarke!".
I zbilja su slatke. Sočne. Ali je li se zbilja isplati dati 10 eura za kilogram trešanja?
"Nego kako nego da je. Moje dite koliko truda i muke sam u njih uložila, godinama gojila i još gojim ta stabla koja je još pokojni svekar zasadio. Sve sama sada obrađujem, imam malo i bresaka, nisu još počele one, ali nadam se da će dobro rodit pa ću i njih donit na banak. A trišnje su moje prva klasa, nema lipših i boljih, eto probaj još koju, vidit ćeš", nutka nas baka Mara.
Dobre za zdravlje, još bolje za vitku liniju
S nutritivnog stajališta njihove su koristi vrlo cijenjene: dobar su izvor antioksidansa vitamina C i prehrambenih vlakana, a siromašne su mastima i ne sadrže natrij i kolesterol. Zbog bogatstva nutrijenata i istodobno umjerene količine kalorija, trešnje su odličan izbor za sve one koji paze na tjelesnu masu.
Trešnje, poput drugog voća, obiluju antioksidansima koji štite od slobodnih radikala te usporavaju proces starenja. Svoju tamno crvenu boju trešnje duguju antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih svojstava.
Istraživanja su pokazala da trešnje povoljno djeluju kod dijabetesa na način da snizuju razinu šećera u krvi. Osim toga, trešnje snizuju razinu LDL kolesterola te mogu biti od koristi pri prevenciji karcinoma debelog crijeva.
Klinička studija pokazuje da konzumacija trešanja i njenih proizvoda može biti od koristi u ublažavanju bolova povezanih sa gihtom.
U svježem stanju trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, ali i sok od trešnje se pokazao vrlo koristan sportašima jer može umanjiti mišićnu bol nakon trčanja.
U studiji je sudjelovalo 60 zdravih ispitanika dobi 18 do 50 godina. Ispitanici koji su kroz tjedan dana dva puta dnevno pili 3 dcl soka od trešnje imali su znatno manje problema s bolovima u mišićima nakon trčanja na duge staze nego ispitanici koji su pili drugu vrstu soka. Iako točan mehanizam djelovanja nije još jasan, znanstvenici smatraju da trešnje djeluju poput uobičajnih lijekova koje sportaši uzimaju kako bi olakšali upalno stanje poslije tjelesne aktivnosti, piše portal vitamin.hr.
10 razloga zašto trebamo jesti trešnje
Večernji list pak piše da zahvaljujući svom sastavu, trešnje pomažu kod usporavanja znakova starenja, odnosno pojavu bora, celulita, suhoće kože i kose..
1. U plodu trešnje ima 10% vode, celuloze, pektina, organskih kiselina (jabučna, limunska, vinska), vitamina C, B i karotina.
Bogata je kalijem, a siromašna natrijem pa povoljno djeluje na izlučivanje vode iz organizma. Energetska vrijednost 100 grama trešnje iznosi samo 60 kcal te je pogodna za međuobrok ili kao zamjena za obrok kod ljudi s povećanom tjelesnom težinom.
2. Svoju tamnocrvenu boju trešnje duguju antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih svojstava, koji štite od slobodnih radikala, koji se povezuju s brojnim degenerativnim bolestima poput mrene na oku, Parkinsonove bolesti, ateroskleroze te usporavaju proces starenja.
Istraživanja su pokazala da je 20 trešanja učinkovitije od jednog aspirina, a smatraju se i izvrsnim izvorom bora (sadrže 396 ug/100 grama), što u kombinaciji s kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju.
3. Niskog glikemijskog indeksa, trešnje su dobar izbor i za dijabetičare jer smanjuju razinu šećera u krvi.
Sadrže i jako malo kalorija i na trećem su mjestu među voćem po učinku snižavanja LDL kolesterola u krvi, koji pridonosi razvoju ateroskleroze te uzrokuje srčani i moždani udar, a korisne su i u prevenciji karcinoma debelog crijeva.
4. Flavonoidi iz trešanja prirodna su protuupalna sredstva koja ublažavaju simptome alergija i astme, a jačaju kolagen koji je protein ključan za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva.
Jedna od studija dokazala je i kako 3 dl soka od trešanja, dva puta dnevno, ublažava bolove u mišićima nakon trčanja, pa se drži i kako su trešnje prirodni lijek za olakšanje upalnih stanja nakon tjelesne aktivnosti, kod artritisa, fibromialgije (bolnog stanja mišića), sportskih ozljeda...
5. U jednoj od kliničkih studija dokazano je da konzumacija trešanja ublažava bolove povezane s gihtom.
Istraživanje provedeno na 633 osobe oboljele od gihta, koje je objavljeno u časopisu Arthritis & Rheumatism, pokazalo je, primjerice, kako dvodnevna konzumacija trešanja smanjuje rizik od pojave gihta za 35%.
6. Svježe trešnje hrana su za mozak, za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a one kiselije brzo popravljaju raspoloženje.
Razdražljivost, nervoza, nemiran san, nesanica i slične tegobe obično se javljaju kao posljedica neuravnoteženosti hormona, viška stresa i nezdravih životnih navika. Za prevenciju i rješavanje ovih problema odlično prirodno rješenje može biti melatonin prisutan u trešnjama.
7. Peteljka ploda bogata je taninom, gorkim tvarima, organskim kiselinama, flavonoidima, šećerom i mineralima.
Zahvaljujući svome sastavu, peteljke su se u narodnoj medicini koristile za čajeve koji potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega i mokraćnog mjehura.
8. Kalij sakriven unutar slatkih trešnjinih bobica znatno doprinosi zdravlju srca. Studije su pokazale da konzumacija namirnica bogatih ovim mineralom može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, regulaciji krvnog tlaka, srčanih otkucaja i električne aktivnosti u srcu.
Ipak, valja paziti da trešnje ne treba jesti prije objeda jer njihova lužnata reakcija koči izlučivanje probavnih sokova, što naročito otežava probavu mesa. Nakon trešanja ne treba piti vodu, a nikako ni pivo i alkoholna pića.
9. U košticama trešanja nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za koji se smatra da pozitivno utječe na smanjenje tumora i sprečava širenje raka te pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih tumorima.
Vrijednost B17 znali su i naši stari koji su ga konzumirali najviše u košticama gorkih badema, najviše pet na dan. I narodi poput Hunza u Pakistanu u prehrani koriste amigdalin i navodno ne obolijevaju od raka.
10. U nekim zemljama od trešanja se rade i voćne juhe ili umaci koji se poslužuju uz pečenu patku, puretinu ili svinjetinu.
Zamrznute mogu trajati i godinu dana, a mogu se konzervirati i sušenjem, sa šećerima u pekmezima i kompotima...
A što se događa vašem tijelu ako dnevno pojedete više od 20 trešanja?
Čest je osjećaj da kada pojedemo jednu više ne možemo stati, ali stručnjaci upozoravaju da ne treba pretjerivati i jesti previše trešanja odjednom jer mogu djelovati laksativno i da izazvati lošu probavu.
Zbog toga je najbolje držati se preporučene dnevne doze od oko 150 g, što odgovara količini od oko 20 trešanja, piše Una.




