Za mjesec i pol mogle bi ponovno početi ovrhe nad građanima. Sredinom kolovoza istječe njihova obustava pa bi se preko noći 400 tisuća građana moglo naći u blokadi.

Time bi se ostvarile najgore slutnje o crnoj jeseni koja kuca na vrata, a iako ministar pravosuđa i uprave nije sa sigurnošću jutros poručio kako se ovrhe nastavljaju, ono što je sigurno je da dolazi novi Ovršni zakon.

Gost RTL-a Danas bio je predsjednik građanskog odjela Vrhovnog suda Damir Kontrec.

Jedna od mogućih promjena u novom zakonu je i da se ovrhe vrate na sudove, a onda bi, kaže Kontrec, oko pola milijuna ovršnih predmeta koji su sada kod javnih bilježnika bili vraćeni sudovima.

“Ali ovakva situacija i zakonsko rješenje koje imamo danas uzrokovat će da će barem jedna petima predmeta, koji su kod javnih bilježnika u zastoju, doći na sudove povodom pravnih lijekova”, rekao je Kontrec.

Kao ključni problem ovršnog sustava ističe česte izmjene zakona: “Česte izmjene dovode do neujednačene sud prakse i potrebe da se često puta gledaju prijelazne i završne odredbe koje se odredbe ili na koje postupke se koje odredbe zakona primjenjuju. Drugi bitan problem su troškovi postupka i to pogotovo ovrha na temelju vjerodostojne isprave, gdje se često događa da trošak ovršnog postupka zna nekoliko puta prijeći trošak glavničkog potraživanja”, kazao je Kontrec.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime