Kad bi bilo moguće vratiti vrijeme, vjerujem da bi mnogi posegnuli za tom jedinstvenom šansom, za tom nestvarnom bajkom. Neki bi rekli; Ne, ne želim se vratiti u vrijeme siromaštva i gladi! Što se gladi tiče, ne osjetih je u to vrijeme. Siromaštvo? Pa, mnogi su bili u toj situaciji. Ali držim da to ondašnje vrijeme nije bilo baš siromašno. Možda sam „prekasno“ dobio kafenu kožnu jaketu koju je nosio James Dean, možda sam kasnio koji mjesec za rebatinkama koje su bile u trendu, a koje su neki drugi već imali. Možda, ali imao sam ama baš sve; stas (bome i glas!), pa i neku ljepotu, neki dar, imao sam ono što sad nemam, ono što neki  tek sad troše…Je li to mladost, kako je zvaše?

Ma ne bih ja tako sladunjavo i nostalgično, jer bi neki zli jezici mogli to protumačiti kao starost, a to ne držim u svojoj butigi. Eto, recimo, je li starost ili ludost, da još uvijek čuvam neke novine, pa i sa nekim datumima jula, nešto što se zvalo Plavi vjesnik, nešto što je bilo namijenjeno mladim ljudima, štivo u kojemu sam mogao osluhnuti jesam li i koliko drugačiji od drugih, bolji, siromašniji…

I tako, bez neke posebne nakane da vratim nepovratno, prisjeti me Plavac o fenomenu zvanom Čupavci. To su vam oni „loši momci“ koji su se drznuli pustiti kosu izvan „dopuštene“ duljine. Trebalo se s njima obračunati i ne dopustiti da ti „nemoralni“ mladići kvare sliku jednog vremena. A slika tog vremena je (za mene) bila idilična. Taman baš u to vrijeme, kad sam kupovao Plavi vjesnik ( i još neke stvari!), pojavili su se  neki Englezi, koji su željeli promijeniti cjelokupnu muzičku sliku jednog vremena, donijeti nešto novo u taj svijet koji je još uvijek počivao na starim temeljima. Ne samo što se muzike tiče. I uspjeli su! Potpuno opravdano se to vrijeme dijeli na ono- prije i nakon The Beatlesa. Ali to je jedna druga priča.

HAJDUK BOLJI I OD DINAMA I PARTIZANA

Čitam u tom Plavcu „skandaloznu“ vijest, da je poznati britanski glumac Richard Burton zamolio za ples neku nepoznatu djevojku, pa je njegova supruga Elizabeth Taylor pošizila.  Kako neće kad je ta mlada i nepoznata djevojka imala sve… S prednje i stražnje strane. Na tragu te vijesti, filmski producenti su u toj djevojci koja se zvala Florinda Bolkan, vidjeli mogućnost da se ostvari i u nekim filmskim projektima. Dobro su rezonirali; kad se sviđa Burtonu, vjerojatno će se svidjeti i publici!GOLOTINJA

U to vrijeme nogometna marka bio je Dragan Đajić, koji je igrao za Crvenu zvezdu. On je pisao za Plavi vjesnik, a i ja sam želio pisati, samo nisam bio ranga Đaje. E, taj Đajić, slušajte dobro Hajdukovci, napisao je tekst s bombastičnim naslovom: „Hajduk je bolji i od Dinama i Partizana!“ Đaja, pozlatila ti se svaka rič. Ma šta od Dinama i Partizana. Najbolji je na svitu i okolici. Bio i ostao!

A kad smo već kod nogometaša, i to Zvezdaša, Dragoslav Šekularac snima pravi film pod nazivom „Šeki snima – pazi se“. I ne samo to, taj je Šeki toliko popularan da su „4m“ snimili jednu pjesmu u ritmu twista!

Ono što nam danas priušte neke pjevačke zvijezde i zvjezdice što se golotinje tiče, nije ni sjena šoku koji sam doživio kad sam prvi put pročitao u Plavom vjesniku tekst o golotinji. Pravi „šok“ je bio kad sam vidio fotografiju gole ženske. Možete li zamisliti kako se tada osjećao jedan omladinac za primjer? Strašno, još i danas drhtim radi te strašne fotografije. A postavio je Plavi i pitanje: Zašto za i zašto protiv…O pilulama je riječ, piranje za djevojke. Dakle, lipa i aktualna pitanja tretirao je Plavi vjesnik.

TONKA RECI CVRČAK

Plavi je imao i stripove. Popaj mi je bio drag, makar ništa nije govorio. Bio je u boji, a i to je nešto značilo u ono vrijeme.

Plavi vjesnik je donosio i vijesti iz svijeta zabavne muzike, o poznatima i manje poznatima. Pa sam tako našao fotografiju mladoga Keme i Melite i tekst o Ingi Romac, Sinjanki koja je pobijedila  na natjecanju pjevača amatera. Kasnije se Inga predstavila kao vrsna pjevačica i šteta je što nije nastavila. Valjda su i onda kvalitetnim pjevačima zapinjali noge. Kad smo kod Sinjana, našao sam tekst o alkaru koji se zove Stipe Batarelo. On je prije pedeset i kusur godina imao prigodu da igra Alku. Kud ćeš više! Šta je Stipe Batarelo napravio, svi dobro znamo: U sriduuu!

I Mladi batali su zabilježeni, i mlada plivačica Tonka Čović (Tonka, reci cvrčak), i još je jedan mladi zabilježen, pa se eto i sad bilježi.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime