Uz mjere koje je hrvatska Vlada donijela za pomoć gospodarstvu za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa, reagirale su i jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave donošenjem svojih mjera s ciljem pomoći lokalnom gospodarstvu u prevladavanju posljedica nastale situacije.

Tako su i jedinice lokalne samouprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji analizirale i razradile te većim dijelom donijele mjere za pomoć tvrtkama na svom području.

”HGK – Županijska komora Split je objedinila prve donesene mjere naših općina i gradova kako bi gospodarstvenici na jednom mjestu imali uvid u iste. Nadamo se da će mjere Vlade i jedinica lokalne i područne samouprave polučiti rezultat i pomoći gospodarstvu te smo, kao i do sada, na raspolaganju članicama za daljnje prijedloge i potrebne korake, jer samo zajedničkim naporima i solidarnošću možemo prevladati ovu situaciju i što brže reaktivirati gospodarstvo”, navodi predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.

Svakako je za pohvalu brza reakcija pojedinih gradova u donošenju mjera za ublažavanje negativnog efekta koronavirusa na gospodarstvo, poput one Grada Splita s kojim su predstavnici Komore već početkom ožujka na radnom sastanku razmatrali neke od potrebnih mjera, čije donošenje je promptno i uslijedilo. Iz ŽK Split se nadaju da će donesene odluke u što većoj mjeri doprinijeti suzbijanju šteta nanesenih županijskom gospodarstvu, kao i razumijevanju te jednako adekvatnom, brzom i jasnom odgovoru jedinica lokalne samouprave po pitanju eventualnih dodatnih mjera, čija se opravdanost pokaže.

Najveći broj mjera koje su županijski gradovi i općine donijeli ili najavili odnosi se na oslobađanje plaćanja komunalne naknade, zakupa javnih površina i poslovnih prostora u njihovom vlasništvu te na privremeno obustavljanje ovrha.

Splitsko-dalmatinska županija također je predstavila Program potpore za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa za županijske gospodarstvenike vrijednosti 46 milijuna kuna.

Popis do sada objavljenih mjera jedinica lokalne samouprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji nalazi se na web stranici ŽK Split, odnosno ovdje, a iz splitske Komore pozivaju članice i sve zainteresirane da prate objave na njihovoj stranici jer su neke mjere u procesu donošenja te će se popis kontinuirano nadopunjavati i ažurirati.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime