U Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite napominjući kako su njih 12 “uglavnom 18-godišnjaci te školske kolegice i kolege koji su zajedno ljetovali u Zadru”.

Očekuju se nalazi još nekoliko njihovih kolega te bliskih kontakata, stoji u priopćenju.

U Stožeru napominju kako su “posljednjih dana novozaraženi uglavnom mlađe životne dobi, blažih simptoma i bez potrebe za liječničkom intervencijom, pa KBC bilježi sve manji broj hospitaliziranih”.

U protekla 24 sata u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je 289 osoba, a među zaraženima njih devet je iz Osijeka, te po jedna osoba iz Antunovca, Belišća, Našica, Petrijevaca i Tenje.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 12 oboljelih od koronavirusa od kojih je i dalje jedan pacijent na respiratoru, navodi Stožer.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 26 novih kontakata, pa je trenutno na području Županije u samoizolaciji 301 osoba. Još uvijek se prikupljaju kontakti zaraženih srednjoškolaca, a epidemiolozi su na današnjoj sjednici Stožera istaknuli kako sa zaraženim učenicima imaju izvrsnu suradnju te da su vrlo odgovorni.

Policija je samoinicijativno provjerila 48 osoba i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Inspektori Civilne zaštite proveli su nadzor na 16 lokacija, od kojih je na tri utvrđeno kršenje propisanih epidemioloških mjera, a nepravilnosti su odmah otklonjene, pojašnjavaju u osječko-baranjskom Stožeru.

Pročelnica Filipović: Čak 90 posto osnovnih škola odlučilo se za model A

Na sjednici Stožera županijska pročelnica za obrazovanje Sandra Filipović izvijestila je kako se u školama kojima je Županija osnivač “čak 90 posto osnovnih škola odlučilo za model A koji znači nastavu u školskim klupama dok se kod srednjih škola 78 posto odlučilo za redovitu nastavu”.

“Svega nekoliko škola kombinirat će offline i online nastavu, a ni jedna se škola nije odlučila za model C koji se odnosi na isključivu online nastavu”, rekla je Filipović.

“Svim će školama biti osigurana sredstva za rad prema epidemiološkim preporukama, odnosno maske, dezinficijensi te toplomjeri za mjerenje tjelesne temperature. Prijevoz putnika također će se prilagoditi potrebama škola”, ističu u osječko-baranjskom Stožeru civilne zaštite.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime