Lorca: Dom Bernarde Albe – „Ja nisam kriva, žene loše nišane“

Voditelji Playdrame imaju nos za dobru tragediju

Playdrama je u stilu završila uspješnu sezonu, a šećer za kraj bili su glumački polaznici u predstavi Dom Bernarde Albe. Španjolski dramatičar Lorca još se jednom pokazao kao izvrstan izbor za školu koja obiluje talentiranim glumicama. One su u dvije različite grupe prezentirale bijedan život ponosne Bernarde Albe koja u osmogodišnje žalovanje za suprugom gura i svojih pet kćeri, koje pak izgaraju za idejom ljubavi i udaje.


Najstarija sestra Angustias, koja jedina posjeduje dostojan imetak, zaručena je za Pepea el Romana, čovjeka čiji se lik ni u jednom trenutku ne vidi, ali u potpunosti pokreće radnju. S njim je svojedobno ljubavala sestra Martirio (sjajan izbor imena – Mučenica), a u njega je zaljubljena i najmlađa i po dobi najprikladnija – Adela. Angustias (također dobar prikaz poslovice nomen est omen, djevojka-nevolja) s pravom biva ogorčena na sestre, a kad stroga majka Bernarda Alba shvati koliku će kćeri sramotu navući na obiteljsko ime, ubija Pepea Romana, što rezultira Adelinim samoubojstvom.

Voditelji Playdrame imaju nos za dobru tragediju – naime, iz promašena odgoja i disfunkcionalnih obiteljskih odnosa ne niču sestrinske obzirnosti i sretni brakovi. Bernarda Alba u jednom trenutku izjavljuje: „Konac i igla su za ženku, bič i mazga za mužjaka“, ne pokušavajući ni prikriti primitivno, nerazvijeno i životinjsko poimanje ljubavi. Njezin čin ubojstva muškarca koji je u odsustvu rastočio obitelj može se smatrati pitanjem ljubavi prema kćerima, ali možda i više pitanjem povrijeđene časti. Tmurni, crni i pokornički red koji je uspostavila razbijen je djevojačkim željama za ljubavlju koja je obično jača od pameti. Proročke riječi Bernarde Albe „ovdje se neće ništa dogoditi“ ističu groznu istinu koja prati i smrt oca obitelji i muškarca koji je u kuću unio nemir – svemir ide dalje. Društvu koje promatra ljubav kao ugovor muškarca i ženke propast jedne obitelji i smrt jedne djevojke ne znače ništa i ne mijenjaju ništa.

Obje glumačke postave odradile su odličan posao, pogotovo kad se u obzir uzmu rošade u ulogama i izrazito šarolike dobne skupine koje funkcioniraju kao uigran kolektiv. Nora Ban, Ana Babić, Tanja Kovačić, Andrijana Bilić, Viviana Bojić, Karmen Borković, Nela Darlić, Jozica Javorčić, Antea Jerković, Marija Karoglan, Lara Kuzmanić, Marina Odža, Nada Piacun, Ksenije Pribilović, Ana Vučković, Ivana Zaninović, Viviana Zoković i Linda Žitnik protagonistice su prve izvedbe. Drugu su predvodile Mirela Banić, Viviana Bojić, Karmen Borković, Zorana Buzov, Marta Dujmović, Kristina Đanić, Lana Ivanovski, Marija Karoglan, Sandra Karuza, Maja Matas, Vana Miličević, Marija Ninčević, Magda Pašalić, Mirjana Ševo, Vanja Viculin, Vesna Vukman i Josipa Vukušić. Čestitamo im na elegantnom završetku sezone i želimo im mnogo uspjeha u sljedećoj.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime