Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Ljekovita svojstva, folklorna vjerovanja... Sve se to krije u bazgi od koje se radi sok, sirup i liker: Donosimo vam sve što trebate znati o ovoj ljekovitoj biljci i recepte za izradu zdravih napitaka

Bazga djeluje kao antioksidans, diuretik, laksativ i protuupalo; koristi se u kuhinji kao i u kozmetici; uključite i vi ovu svestranu biljku u vaš život
ANAMARIJA KOLIMBATOVIĆ / Foto: Pixabay20. svibnja 2024. 13:47
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Za sve one koji vole tradicionalnu dalmatinsku prirodnu medicinu, a i poljoprivredu postoji stablo koje je dosta rasprostranjeno u Dalmaciji, može uspjeti bilo gdje, a ima značajna ljekovita svojstva.

Radi se o stablu bazge. Njeni cvjetovi i bobice se koriste za izradu likera, sokova i sirupa. Važno je napomenuti da se cvjetovi beru u proljeće, a bobice krajem ljeta, početkom jeseni. Također prije bilo kakve prehrambene uporabe i bobice i cvjetovi se moraju termički obraditi.

Dok su suvremena medicina i farmaceutska industrije još bile u svojim začecima, narod je koristio i proučavao biljke za njihova ljekovita svojstva. Tako je npr. kora drveta bila aspirin. Kada su ljudi u prošlim vremenima imali glavobolju žvakali bi koru od drveta. I uistinu ova praksa je dovela do razvoja aspirina iz kore drveta.

"Aspirin je nastao iz salicilnih spojeva koji se prirodno nalaze u kori vrbe i drugih biljaka. Njegov razvoj predstavlja jedan od najranijih primjera kako su znanstvenici uspjeli pretvoriti prirodne lijekove u moderne farmaceutske proizvode", stoji u priči o nastanku aspirina na Aspirin Foundation.

Postoji divlja salata koja se koristila u kulinarske svrhe, a raste skoro svugdje u Dalmaciji. Hrana prije nije bila toliko dostupna kao i danas pa su se ljudi morali snalaziti kako god su znali. Morali su se okrenuti prirodi, učiti o biljkama koje rastu u Dalmaciji, o stablima i o tlu. O Suncu i mjesečevim mjenama kako bi pratili vrijeme sadnje i vrijeme žetve.

Lijekovi iz prirode se i danas koriste jer se još uvijek smatra da su naši preci imali uvid u znanje koje je danas zanemareno.

Ljekovita svojstva bazge i njena primjena

Za početak, bazga je antioksidans. To znači da uništava slobodne radikale u tijelu i tako čisti organizam od oksidativnog stresa. Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala koji uništavaju stanice i doprinose razvoju raznih bolesti. Zbog toga je važno konzumirati ove molekule jer služe kao preventivna zaštita protiv bolesti i čuvaju zdravlje.

Također bazga djeluje protuupalno, jača imunološki sustav i ima diuretička svojstva tj. uklanja višak tekućine iz organizma.

Ujedno djeluje i kao laksativ, a koristi se i u kozmetici.

Zbog svojih protuupalnih i antioksidativnih svojstava može se pronaći u proizvodima za njegu kože te u anti-age kremama jer održava kožu mladolikom i zdravom.

Čaj od lišća bazge koristi se kao insekticid jer štiti biljke od nametnika.

U prirodnoj medicini bazga se koristi za liječenje raznih tegoba kao što su respiratorne infekcije, groznice i kožne bolesti.

Folklorna vjerovanja

Bazga se smatra svetim stablom te su kroz povijest mnogi sadili bazgu u vrtovima kako bi zaštitili kuću od negativnih energija.

Također se vjerovalo da bazga pruža sklonište vilama i sličnim bićima pa se prije sječe molilo za dopuštenje.

Bazga je korištena u razne ljekovite svrhe. Na primjer, listovi bazge stavljali su se na rane kako bi ubrzali zacjeljivanje, a čaj od cvjetova bazge koristio se za liječenje prehlada i groznica.

Bazga je u mnogim kulturama puno više od stabla te sa sobom nosi razna vjerovanja i legende.

Recepti od bazge

Sirup od bazge

Sastojci:

  • 20 cvjetova bazge
  • 2 litre vode
  • 2 kg šećera
  • 2 limuna (sok i korica)
  • 2 vrećice limunske kiselina

Priprema:

Cvjetove bazge operite i stavite u veliku posudu. Dodajte vodu, limunov sok i koricu, te limunsku kiselinu. Pokrijte posudu i ostavite da odstoji 24 sata. Nakon toga procijedite smjesu kroz gazu ili sitno cjedilo. Dodajte šećer i zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Vrući sirup ulijte u sterilizirane boce i dobro zatvorite.

Sok od bazge

Sastojci:

  • 20 cvjetova bazge
  • 2 litre vode
  • 2 kg šećera
  • 2 limuna (narezana na kriške)
  • 50 g limunske kiseline

Priprema:

Cvjetove bazge stavite u veliku posudu. Dodajte vodu, šećer, kriške limuna i limunsku kiselinu. Miješajte dok se šećer ne otopi, a zatim pokrijte i ostavite da stoji 24-48 sati. Procijedite sok kroz gazu ili sitno cjedilo. Ulijte sok u sterilizirane boce i čuvajte na hladnom mjestu.

Liker od bazge (Bazginac)

Sastojci:

  • 20 cvjetova bazge
  • 1 litra rakije (lozovača ili vodka)
  • 500 g šećera
  • 1 limun (sok i korica)
  • 1 naranča (sok i korica)

Priprema:

Cvjetove bazge stavite u staklenku s rakijom. Dodajte šećer, sok i koricu limuna i naranče. Zatvorite staklenku i ostavite na tamnom mjestu 4-6 tjedana, povremeno protresajući. Procijedite likera kroz gazu ili sitno cjedilo. Ulijte likera u sterilizirane boce i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Savjeti za sadnju stabla bazge

Bazga je rasprostranjena po cijelom Balkanu. Raste na vlažnim, osunčanim staništima u prirodi pokraj potoka i rijeka i u kućanstvima. Vrlo je otporna biljka i može rasti u različitim klimatskim uvjetima.

Sadnice bazge se mogu posaditi u rano proljeće ili jesen. Preferira dobro drenirana bogata tla, zahtijeva minimalnu njegu, ali je potrebno svakodnevno zalijevati posebice u sušnim razdobljima.


Štorije o Grada
Moja reakcija na članak je...
Ljubav
32
Haha
2
Nice
15
What?
1
Laž
3
Sad
1
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U Splitu se predstavlja knjiga Glagoljica prije Ćirila i Metoda autora Tomislava Beronića
7
min
U Splitu se predstavlja knjiga Glagoljica prije Ćirila i Metoda autora Tomislava Beronića
Peta ENTER konferencija uspješno zatvorena: nova energija i konkretni koraci za budućnost  obrazovanja
22
min
Peta ENTER konferencija uspješno zatvorena: nova energija i konkretni koraci za budućnost obrazovanja
Adventski šušur preplavio Split: Grad zablistao u blagdanskom ruhu, predivan je i pun ljudi
48
min
Adventski šušur preplavio Split: Grad zablistao u blagdanskom ruhu, predivan je i pun ljudi
U Đardinu upaljena druga adventska svijeća uz glazbu i veliki odaziv građana
1
sat
U Đardinu upaljena druga adventska svijeća uz glazbu i veliki odaziv građana
Splićanin u nekoliko mjeseci zaradio 25.000 eura, ali je završio u istražnom zatvoru
1
sat
Splićanin u nekoliko mjeseci zaradio 25.000 eura, ali je završio u istražnom zatvoru
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    6. prosinca 2025. 15:27
  • Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    6. prosinca 2025. 09:01
  • Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    6. prosinca 2025. 07:54
  • Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
    Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
    6. prosinca 2025. 02:01
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.