Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Liječnik podijelio jezivu istinu o hrani u avionu i otkrio zašto je nikad ne jede

Video je na TikToku brzo postao viralan
D.D. / Foto: Pixabay / ilustracija13. kolovoza 2025. 12:31
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Sve više ljudi za svoja putovanja kao prijevozno sredstvo bira avione, a s njima dolazi i neizbježna avionska hrana. Dok neki putnici uživaju u obrocima na velikim visinama, poznati britanski liječnik dr. Rangan Chatterjee objasnio je zašto on nikada ne konzumira hranu koja se poslužuje na letovima, piše Mirror.

Dr. Chatterjee smatra se jednim od najutjecajnijih liječnika u Velikoj Britaniji i poznat je po svojoj TV emisiji Doctor in the House, a nedavno je na TikToku podijelio isječak iz svog podcasta u kojem je s kirurgom i wellness stručnjakom, dr. Darshanom Shahom, razgovarao o, kako kaže, "jezivoj istini" o avionskoj hrani.

Tekst se nastavlja nakon oglasa
@drranganchatterjeeDid you know this about plane food? This week on my 'Feel Better, Live More' podcast I had a fascinating conversation with surgeon and wellness expert Dr Darshan Shah about simple habits to improve your brain health and longevity. Hear more in episode 573♬ original sound - Dr Rangan Chatterjee

"Jeziva istina" o aditivima

Dr. Chatterjee prisjetio se razgovora s voditeljem kabinskog osoblja na jednom letu. On mu je otkrio da uvijek nosi vlastitu hranu jer se hrani koja se poslužuje u avionima dodaju razni aditivi kako bi nam uopće bila ukusna na tako velikim visinama.

Njegov sugovornik, dr. Shah, podijelio je vlastito iskustvo. "Primijetio sam da, ako pojedem obrok koji su mi dali na letu, ne samo da mi šećer skoči, već bi ostao visok satima i pomislio sam: 'Sada ću postiti na svakom putovanju avionom'. Jednostavno se ne isplati jesti", rekao je.

Zašto hrana ima drugačiji okus?

Glavni razlog zašto avionska hrana često sadrži povećane količine soli i začina je smanjena sposobnost osjeta okusa na velikim visinama. Smanjeni tlak zraka i suh zrak u kabini isušuju nos, što otupljuje naše okusne pupoljke.

Znanstvenici su također otkrili da umami, poznat kao "peti okus", pojačava okus mnogih namirnica tijekom leta. Zbog toga se često koriste sastojci bogati umamijem, poput rajčica, gljiva i špinata.

Hrana u avionima također je obično ultra-prerađena i niske nutritivne vrijednosti. Obroci su obično siromašniji vlaknima i bogatiji šećerom, solju i konzervansima, što također može uzrokovati probavne probleme.

Dr. Chatterjee je zaključio kako ga je razgovor s osobljem samo dodatno uvjerio u njegovu odluku. "Ionako već nisam jeo hranu u avionu, ali to me je još više uvjerilo", rekao je, prenosi Index.

Video prikupio stotine tisuća pregleda

Video je na TikToku brzo postao viralan, prikupivši stotine tisuća pregleda. Mnogi korisnici su se složili s liječnicima. "U pravu je, radio sam za proizvođača zrakoplovne hrane i oni imaju laboratorije kako bi bili sigurni da je okus ispravan jer se naši okusni pupoljci mijenjaju na toj visini", napisao je jedan korisnik. 

Ipak, neki smatraju da nema razloga za brigu. "Ovisi o tome koliko često letite. Potpuno je logično da je stjuard izbjegava", komentirao je jedan gledatelj, dok je drugi zaključio: "Kada bismo znali što sve dodaju u hranu koju jedemo svaki dan, ne bismo ništa jeli."

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
1
Laž
1
Sad
2
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Advent u Otoku i ove godine donosi toplinu zajedništva, blagdanski duh i raznovrsnu zabavu
1
min
Advent u Otoku i ove godine donosi toplinu zajedništva, blagdanski duh i raznovrsnu zabavu
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
7
min
SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE BRANKA MODICA “ŽIVOT POSLIJE ŽIVOTA” U RIMU Primjer izvrsne kulturne suradnje između Splita i Rima
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
22
min
Na čelu TZ Kaštela je skoro dva desetljeća. Nada Maršić o uspjesima, razvoju turističke ponude i projektima u budućnosti
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
31
min
Jedan nogometni klub iz Splita dobit će novi umjetni travnjak na igralištu. Odabran je izvođač, a sve će koštati nešto više od 90.000 eura
“Tri sestre, ja”: Intimno svjedočanstvo o glumačkom stvaranju Borisa Liješevića gostuje u HNK Split
44
min
“Tri sestre, ja”: Intimno svjedočanstvo o glumačkom stvaranju Borisa Liješevića gostuje u HNK Split
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    Maslinici i vinogradi na udaru države! Jeste li sigurni za svoj?
    14. prosinca 2025. 19:15
  • Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    Pala je prosidba na koncertu Dalmatina u Kaštelima: Mladić kleknuo, a publika zapljeskala
    14. prosinca 2025. 22:30
  • Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    Krstulović Opara: "Jel vam sad jasno, gamadi?"
    14. prosinca 2025. 18:01
  • Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    Jeste li vidjeli ovu čaroliju u Kaštel Kambelovcu? Morate ovo posjetiti...
    14. prosinca 2025. 22:46
  • Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    Stanovnici Sirobuje ogorčeni: "Kvart se pretvorio u parkiralište i zahod za pse"
    14. prosinca 2025. 19:50
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.