Veliki dio Dalmacije ovog ljeta ima najizraženiju sušu u posljednjih nekoliko desetljeća. Nedostatak oborina posebno je vidljiv na području srednje Dalmacije i Imotskog gdje je u drugom dijelu kolovoza razina Modrog jezera pala na svega pola metra.

Krajem kolovoza isparila je i posljednja lokva vode, a skorio se i mulj na dnu. Kako obilnije kiše nisu na vidiku najmanje idućih dana, očito je da bi ovakva situacija mogla potrajati pa možda “padne” i tradicionalna nogometna utakmica između Vilenjaka i Vukodlaka.

– Vode nema, ona je otišla. Šetam kao na Mjesecu, ali nisam na Mjesecu nego na Zemlji, u prekrasnom Modrom jezeru. Voda će se vratiti s prvim obilnim kišama. Jezero je povezano s rijekama u Bosni i Hercegovini. Na rubu jezera je izvor koji je također potpuno presušio. Trebala bi se odigrati nogometna utakmica, to je već tradicija u Imotskom.

S povratkom kiša, “oživjet” će izvori i jezero će se početi puniti vodom. Voda dođe na visinu od 60-ak metara – kazao je Mate Lončar Pendo, poznatiji kao Mate Biljarist, dvadesetak godina jedan od najboljih biljarista u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

Mate Lončar danas živi u rodnom Imotskome, gdje je došao nedavno iz Zagreba, u kojem je kao poslovni čovjek boravio sve dok se zbog krize zbog koronavirusa morao vratiti u mjesto prebivališta. A to je – Imotski.

Pogledajte video:


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime