Zadnji dio sjednice Županijske skupštine SDŽ bile su koncesije. Među ostalim, raspravljalo se o oduzimanju koncesije tvrtki Point d.o.o., vlasnika Stipe Latkovića, nad uvalom i dijelom plaže u Vruji.

Damir Krstinić (SDP) se javio u raspravi.

– Problem je što koncesionar itekako naplaćuje koncesiju jer na tom području ima svoje objekte. O tome kako je došlo do vlasništva nije ovdje rasprava. Ono što ćemo odlučiti danas je da više nećemo naplaćivati korištenja toga. Kako nam je ovo povjereno na upravljanje, naša je dužnost više od oduzimanja prava upravljanja, a to znači npr tužba za nadoknadu štete. Ako netko u zaštićenom krajobrazu napravi takav zahvat, nužno je da reagiramo. Smatram da na ovome ne smijemo stati.

Što je s koncesionarima koji su na grub način oštetili prirodu? Jesmo li spremni da oni koji na ovako grub način krše koncesiju i rade trajnu štetu, da ubuduće ne prihvaćamo prijave na natječaje!

Od tvrtke koja tamo ima koncesiju, čitali ste prije 10-ak dana kako se odnose prema baštini na Pjaci, a danas sam čitao da su nasuli skale na Šperunu da bi strojevima mogli doći do negdje. To je obrazac ponašanja! Pitam vas što je s ovom ili drugim, uvjetno rečeno, divljim koncesijama?

Stipe Čogelja je odgovorio oporbenim vijećnicima.

– Što se tiče Bola mi moramo produžiti period za godinu dana. Oni ne mogu raspisati novi postupak dok prethodni ne završi. Drugog načina nemamo.

Jasno je što slijedi nakon odluke o poništenju koncesiju, zna se što su zakonske obveze nositelja koncesije. DORH može postupati po službenoj dužnosti na nepravilnosti. Od ministarstva smo tražili da se na koncesijama jave povezana društva. Carinska uprava lani je znatno povećala naplatu kazni na temelju korištenja bez pravne osnove.

Većinom glasova prihvaćeni su sljedeći prijedlozi:

Prijedlog odluke o poništenju koncesije k.o. Bogomolje, uvala Duboka
Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o dodjeli koncesije na dijelu k.o. Pučišća, predio uvala Luke, Vrilo
Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o koncesiji na pomorskom dobru k.o. Komiža predio Mali Bodak
Prijedlog odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru k.o. Pučišća predio uvala Luke
Prijedlog odluke o oduzimanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaža k.o. Rogoznica i k.o. Žeževica
Prijedlog odluke o oduzimanju koncesije na pomorskom dobru k.o. Hvar predio uvala Ždrilca
Prijedlog odluke o poništenju postupka davanja koncesije k.o. Hvar predio uvala Borče-Milna otok Hvar
Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o povjeravanju ovlaštenja Općini Bol za davanje koncesija na dijelu k.o. Bol, predio Zlatni rat
Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru k.o. Split predio Trstenik ispred hotela SplitKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime