“Lakomi avanturisti” kreću u osvajanje Cetine na kamionskim gumama

Ekipa entuzijasta iz mjesta Trnbusi na rijeci Cetini se već dvadeset godina bavi pomalo neobičnim sportom

Ekipa entuzijasta iz mjesta Trnbusi na rijeci Cetini se već dvadeset godina bavi pomalo neobičnim sportom. Kako su uz Cetinu rođeni i odrasli smislili su novi način zabave koji je privukao mnoge genercije stanovnika Trnbusa. Radi se o jednoj vrsti raftinga, samo bez čamca i vesla. Ova ekipa, rafting izvodi na zračnicama od kamiona, a veslaju rukama.


Neobičnost ovog vida zabave, zapela je za oko i poznatom hrvatskom alpinistu Stipi Božiću, koji ih je i nazvao “lakomim avanturistima”, što su spremno preuzeli kao svoje ime.

– Stipe Božić je prije 5-6 godina radio putopis o kanjonu rijeke Cetine. Mi smo taj dan vozili dionicu od Blata na Cetini do slapa Gubavica u Zadvarju. On nas je vidio i komentirao to u svom putopisu riječima “Ovu opasnu dionicu gdje se ni rafting inače ne vozi, prolaze lakomi avnturisti na kamionskim gumama.” Ime možda nije baš ni lijepo, jer lakomost nije dobra, ali eto, tako smo se prozvali. – kaže predstavnik “Lakomih avanturista”, Petar Stanić.

“Lakomi avanturisti” se uskoro spremaju za poseban pothvat.

– Odlučili smo proći cijeli tok rijeke Cetine, svih 105 kilometara, uključujući 20 kilometara mirne vode jezera Peruča i još dva akumulacijska jezera hidroelektrane Đale i Prančević. Od izvora u Vrlici do ušća u Omišu. To bi trebalo trajati oko 5 do 6 dana, tijekom kojih ćemo noćiti u kampu uz samu rijeku. Cijelu priču smo odlučili medijski promovirati kako bi upozorili javnost na važnost zaštite kanjona i same rijeke Cetine od plinske elektrane koju misle raditi na Peruči. Već su se oko tog problema aktivirali mještani Hrvaca, ali i Trnbusi. Mi smo se na Cetini rodili, tako da želimo dati svoj obol u borbi protiv gradnje plinske elektrane. – kaže Stanić.

Plinska elektrana se gradi u sklopu projekta Vis Viva, vrijednom oko milijardu eura. U njemu je predviđena je izgradnja četiri elektroenergetska objekta u Dalmatinskoj zagori i to plinske elektrane Peruče, koja će kombinirano proizvoditi električnu i toplinsku energiju, reverzibilne hidroelektrane Vrdovo, spojnog dalekovoda Hrvace-Konjsko i spojnog plinovoda Dugopolje-Peruča.


Stanovnici mjesta na području Cetine ističu kako drugi projekti nisu toliko štetni, ali da bi plinska elektrana uz Peruču prijetila potpunoj devastaciji Cetinske krajine i Cetine zbog ispušnih plinova, a dovela bi i do pregrijavanja Peručkog jezera, zbog sekundarne topline koju bi izbacivala u njega.

Već su se ranije ove godine organizirali u skupljanju potpisa u peticiji protiv gradnje elektrane. Skupljeno je više od 1100 potpisa, a svoj zahtjev za obustavom projekta predali su Splitsko – dalmatinskoj županiji.“Lakomi avanturisti” pokušavaju svojim pomalo ludim pothvatom skrenuti pozornost javnosti na opasnosti koje plinska elektrana predstavlja za njihov kraj. Ali u “osvajanje Cetine” ne kreću olako.

– Pothvat planiramo još od rujna prošle godine. Nije to baš, što bi stari svijet rekao “evo na”. To treba pomno isplanirati i biti jako oprezan. Zadnjih mjesec dana intezivno treniramo i probno se spuštamo. Samo Peručko jezero je 20 kilometara široko i to treba izveslati, što bi se reklo na ruke. To je malo brže od plivanja, tako da je jako bitno da smo fizički spremni. – kaže Stanić.

Prelazak cijelog toka Cetine namjeravaju započeti rano ujutro 21.srpnja u sastavu Milan Šarić, Mario Šarić(Malac), Zdravko Rodić(Čakur), Ivan Rodić(Sokol), Drago Tomić, Luka Tomić, Luka Jurić, Ante Jurić, Siniša Bilić i Petar Stanić.

 

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/TrnbusiTrnbuskaKronika/videos/1722061207871599/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0