Već po treći put u solinskoj „Šupljoj crkvi“ tj. uz ostatke starohrvatske krunidbene bazilike Sv. Petra i Mojsija, zahvaljujući sudjelovanju niza povijesnih postrojbi s područja Dalmacije, uprizorena je krunidba kralja Dmitra Zvonimira s početka posljednje četvrtine XI. stoljeća (1075./1076.).

Nakon prva dva uprizorenja (2016. i 2018. godine) lik Zvonimirove supruge kraljice Jelene utjelovila je Adrijana Franjkić iz Povijesne postrojbe „Vitezovi kralja Zvonimira“ (Knin), dok je lik kralja Zvonimira ovom prilikom predstavio Blaž Ševo, član splitske studentske Udruge „Toma Arhiđakon“.

Uprizorenju je prethodio svečani mimohod povijesnih postrojbi u čast kraljici Jeleni Slavnoj (“Praetoriani Croatorum“ (Split-Klis), „Vitezovi kralja Zvonimira“ (Knin) i „Vitezovi Vranski“ (Pakoštane-Vrana) od Gospina otoka uz tok rijeke Jadro do samog mjesta krunidbe. Naime, na datum krunidbe kralja Zvonimira – 8. listopada, stotinu godina ranije (976.) umrla je i kraljica Jelena Slavna te bila pokopana na Gospinu otoku. Nadgrobni natpis kraljice Jelene iz X. stoljeća, pronađen u Solinu, svjedoči kako je ona bila supruga kralja Mihajla Krešimira i majka kralja Stjepana Držislava – poznata kao „majka kraljevstva“ te „zaštitnica siročadi i udovica“.

Manifestacija oživljene povijesti „Krunom hrvatskih vladara“, kojom se u Solinu i Klisu obilježavaju ovi važni povijesni događaji, po prvi put je održana 2014. godine i od tada se održava u kontinuitetu u organizaciji Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“ iz Klisa odnosno Udruge „Toma Arhiđakon“ iz Splita. Prezentacija starohrvatske prošlosti kroz aktivnosti srednjovjekovnih povijesnih postrojbi i raznovrsni edukativni program (škole/radionice i predavanja) dio je projekta arheološkog turizma „Regnum Croatorum“ započetog krajem 2013., a kojeg su osmislili splitski i mostarski studenti povijesti, ekonomije i arheologije s ciljem valorizacije starohrvatskih arheoloških lokaliteta na širem splitskom području.

Kao i tijekom prošlogodišnjih obilježavanja program manifestacije se uglavnom održavao na kliškoj tvrđavi – drevnom sijelu vladarske kuće Trpimirovića. Tako je ove godine školu/radionicu starohrvatskog pisma glagoljice vodila Anamarija Bašić, školu/radionicu tradicijskih glazbala Mijo Odža, dok je prezentacija heraldike nastavljena kroz predavanje o hrvatskim zemaljskim grbovima u kontekstu vojnog znakovlja I. svjetskog i Domovinskog rata – Mate Božić. O splitskim crkvenim saborima iz prve polovice X. stoljeća i naslovu primasa Hrvatske i Dalmacije, specifičnoj tituli koju je sve do prve polovice XIX. stoljeća nosio splitski nadbiskup, u okviru svog izlaganja govorio je Dean Mršić. Uz navedeni program mlađim (a i starijim posjetiteljima) ove manifestacije svakako je bila osobito zanimljiva škola mačevanja i streličarstva koju su i ovom prilikom vodili članovi Povijesne postrojbe „Kliški uskoci“.

Zahvaljujući ovoj manifestaciji koja se uspješno održava već niz godina prošlost starohrvatskog doba u Solinu i Klisu oživljava i tisuću ljeta nakon minulih događaja, pa se tako zainteresirana publika i ove godine imala priliku barem na jedan dan „vratiti“ u drevno doba kraljice Jelene Slavne i kralja Dmitra Zvonimira, odnosno upoznati se s vremenom u kojem se na posve drugačiji način živjelo, ratovalo i zabavljalo. Najmlađe generacije su tome posvjedočile pa će tako uspomena na kralja Dmitra Zvonimira, koji je „dobre pomagao, a zle progonio“, kao i na kraljicu Jelenu Slavnu – „majku kraljevstva“ i „zaštitnicu siročadi i udovica“ svakako živjeti i dalje.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime