U sklopu kulturnog ljeta u Trpnju, 29.06.2019. obilježila se 10. obljetnica ˝Klapsko kužinavanje˝ na Pelješcu u organizaciji Udruga Mladih Trpanj, TZ Trpanj, Betula visit i ženska klapa Divna iz Trpnja.
Ova tradicijska manifestacija se sastojii od dva dijela:
- Prvi dio večeri (koncertni dio) se održavao na pjaceti Andričići, a pjevale su ženska klapa Tamarin (Vranjic), mješovita klapa Dračevac (Trpanj), muška klapa Sagena (Zagreb), muška klapa Žmul (Omiš) i ženska klapa Divna (Trpanj).
- Drugi dio programa (kulinarski show) se nastavio na pjaci ispred caffe bara "Betula" u predivnom ugođaju, gdje su klape prezentirale svoja kulinarska umijeća predstavljajući svoj lokalitet odakle dolaze. Ocjenjivao ih je stručni žiri.
Sve je mirisalo, a žeđ se gasila poznatim pelješkim vinima, a pisma se orila do zore.
Voditelj cjelokupnog programa bio je svestrani Damir Mihanović-Ćubi uz kojega smijeh i veselje nije izostajalo niti u jednom trenutku.
Iz klape Tamarin na ovoj tradicionalnoj manifestaciji bile su Rosita Martić, Ana Žižić, Vesna Munivrana, Senka Rubić, Vanja Matas i Jasenka Rudan... predstavljale su svoj solinski lokalitet i inspirirane manifestacijom koju uvijek rado podržavaju svojim gostovanjem i pjesmom ˝Iz solinskog lonca - što su jeli naši stari˝ koja se svake godine održava u organizaciji TZ Solin u Gašpinoj mlinici u Solinu.
Osmišljavajući svoje jelo, prezentaciju i pripremu za ovo natjecanje, prvo su se obratile, a kome drugom, nego svojoj dugogodišnjoj klapskoj prijateljici Miji Sesartić kojoj se jako svidjela priča o ovom klapskom kužinavanju, pa im je s posvetom poklonila svoju knjigu ˝Šta ću danas kuvat?", a koju je pripremala zajedno sa Zoranom Kljakovićem Gašpićem - Medom, s kojim su posebno razgovarale o receptu ˝Pastrva ala Jadro˝, koji im je iz knjige zapeo za oko.
Medo im je nesebično odao neke svoje tajne kulinarstva, a sve kako bi im pomogao da im jelo bude prava delicija. Jer, nitko ne zna napraviti budet o' pastrve kao Medo.
Pastrvu su kupile u solinskom ribogojilištu u Rici, gdje su im izabrali najsvježiju i najbolju pastrvu i poželjeli im puno sreće na natjecanju.
Uputile su se do Pelješca, trajektom iz Ploča u Trpanj, gdje su ih dočekale prijateljice; ženska klapa Divna - domaćini manifestacije, kojima su iz suvenirnice TZ Solin poklonile jednu lijepu suvenir/sliku.
Nakon izvrsnog nastupa na kojem su pjevale tri pjesme: ˝Ajdemo curice˝, ˝Na Ciovu Šaldun˝ i ˝Dernek˝, a koji je završio ovacijama iz auditorija, jer trpanjska publika pamti kako su kao klapa tu pjevale na njihovoj klapskoj smotri koja se uvijek održava u kolovozu.
Program je vodio Damir Mihanović - Ćubi koji ih nije samo najavljivao s posebnom toplinom, nego se cijelu večer trudio uveseljavati i nasmijavati. A tko je od njega bolji u tome?
Kad je krenuo drugi dio večeri, pripremile su članice Tamarina svoju ribicu, namirnice, kuhače, lonac, domaće bilo vino i maslinovo ulje... uredile su svoj stol, ukrasile ga biljem našeg podneblja (lavandom, maslinom i lovorom) i krenule uz pjesmu pripremati jelo kojemu su dale ime ˝Bilo jednom u staroj Saloni...˝ (brudet o' solinske pastrve s palentom) gdje su kuhajući istovremeno i pričale priču o našoj endemi i simbolini Grada Solina, koja je od cijeloga Svijeta izabarala živjeti baš u našoj rijeci Jadro.
Dragi kolege klapaši su također spremali ukusna jela... bio je tu gulaš o veprovine, školjaka na buzaru itd... a žiri je svo vrijeme promatrao i razgovarao sa natjecateljima, zanimao se za to što spremamo.
Ocjenjivale su se četiri kategorije:
- okus
- izgled
- kreativnost
- ˝ono nešto˝
Od stručnog žirija članice Tamarina su dobile petice po svim kategorijama, a najvišu ocjenu (5 sa zvjezdicom) upravo za kategoriju: klapa koja ima ˝ono nešto˝ jer je svaka od njih nosila vijenac na glavi od lovora, masline i lavande. Sa tim vijencima u kosi su ne samo odskakale od svih ostalih prijatelja koji su im bili tada i konkurencija, nego su se osjećale kao vile.
Također su sve nosile iste bijele pregače na kojima su osmislile natpis ˝Tamarin˝ sa sličicom klape, ali u formatu crtanih likova koje je izradila Rosita Martić. Tako su izgledale kao pravi tim, prava klapa. I kad se na to sve nadoda kuhanje uz pjesmu, žiri je bio oduševljen.
Preostalo je samo još se potruditi servirati ga na što originalniji estetski način.
Palentu su ulile u kalup pa je imala svoj poseban oblik, stavile u predivnu malu kosu zdjelu koju su stavile na drvenu dasku kao podlogu, pored zdjele pripadajuću žlicu s drvenom drškom i ukrasnom krpom na koji su stavile aranžmančić od masline, lovora i lavande koji su ukrasile vrpcom.
Brudet od pastrve i palentu su za dekoraciju posule nasjeckanim svježim peršinom i malom cherry pomicom na vrhu palente koja se uzdizala iz toća brudeta... pa je sve skupa izgledalo dinamično oblikom i lijepim bojama... a mirisu su jedva odolijevale.
Došao je trenutak proglašenja pobjednika...
Bile su više nego ponosne i ushićene kada su čule da je žiri baš njihovu pastrvu ocijenio najvišim mogućim bodovima. Ima nešto u tome kada se radi sa srcem, kroz pismu i timski... rezultat neće izostati... no nisu se nadale baš prvoj nagradi jer je tu bilo morskih specijaliteta u konkurenciji i sl... pa su smatrale da će teško pastrva bodovima nadjačati takva jela, ma koliko njima njihova solinska pastrva bila draga.
No, solinska pastrva je potaracala konkurenciju. Nitko ponosniji od članica Tamarina!






