Kinoteka Zlatna vrata: U ponedjeljak promocija knjige Dragana Markovine “Usamljena djeca juga”

Niz esejističkih priča čitatelja vode kroz Korčulu, Split i Mostar, njihove osamljenike, simbolička mjesta, traume i svakodnevni život

Promociju knjige Dragana Markovine “Usamljena djeca juga” održat će se u ponedjeljak (5. ožujka) u kinoteci Zlatna vrata u Splitu s početkom u 20;15. O knjizi će, pored autora, govoriti Jurica Pavičić i Nebojša Lujanović.


U “Usamljenoj djeci juga” autor, dosad poznat po historiografskom i publicističkom radu, se prvi put suočio sa proznim rukopisom. Niz esejističkih priča čitatelja vode kroz Korčulu, Split i Mostar, njihove osamljenike, simbolička mjesta, traume i svakodnevni život. Riječ je o posveti onima koji su se izmaknuli iz društva, tek rubno ga dotičući, melankoliji i životnoj radosti Mediterana te ulici na kojoj se život svih ovih mikrokozmosa zapravo odvija. Tuga i ljepota ovih gradova najbolje se može iščitati slijedeći njihove junake u unutrašnjim i fizičkim egzilima. Uhvati li vas osjećaj, dok čitate ove priče i živite u ovim ambijentima, kako je stvarni život odavno otišao negdje drugdje, no kako unatoč tome ostajete tu, fascinirani ljepotom nekog ljetnog dana, kratkom replikom poznanika u prolazu ili naprosto morem koje vam ne dopušta da se od njega odlijepite, to će značit da razumijete o čemu one pričaju.

Ovdje se stvari sporo mijenjanju i dugo traju, ali nas vesele jednostavnošću i mogućnošću svake vrste bijega. Nama, koji smo odlučili ostati ili se vratiti, ostalo je tek da opišemo te ljude, živote i ulice, da ih netko zapamti, ponekad im se vrati i zajedno s njima ode negdje gdje je davno želio.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0