Hrvatsko planinarsko društvo “Mosor” i ove godine u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša i Dana zaštite planinske prirode RH u subotu 2.6.2018. organizira Mosor Film Festival (MosFF).

Festival je posvećen promociji amaterskog planinarskog filma, pa i u ovogodišnjem izdanju MosFF-a možete pogledati filmove redom još neafirmiranih, ali iznimno talentiranih, autora iz Hrvatske i inozemstva.

Mosor Film Festival se održava u samom srcu dalmatinske najposjećenije planine, na prostranoj livadi Ljuvač tik pod planinarskim domom „Umberto Girometta“ i zvjezdanim nebom Mosora. Ova zelena oaza je idealno mjesto za odmor duše i tijela čak i tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Smještena je na nadmorskoj visini od 850 m i okružena gustom šumom crnog dalmatinskog bora, dok preko livade teče potočić Ljuvač koji se vodom napaja iz istoimenog izvora, pružajući dašak osvježenja brojnim posjetiteljima. Savršen kontrast okolnom ljutom kršu Mosora.

Osim toga, u planinarskom domu se može i prenoćiti, pa se ne morate brinuti o kasnom noćnom silaskom s planine. Zbog ograničenog kapaciteta pl.doma obavezna je prethodna najava na e-mail: hpd.mosor.split@gmail.com.

Za one pustolovnijeg duha, nudimo mogućnost noćenja u šatorima na livadi. Šatore naravno morate donijeti sa sobom i postaviti ih na za to predviđena mjesta. Ali u tom slučaju, kako su noćne temperature u planini čak i tijekom ljetnih mjeseci poprilično svježe, preporučujemo da ponesete vreće za spavanje, kao i podloške za iste.

Tijekom subote uokolo Ljuvača možete pogledati izložbu fotografija “Via Dinarica” posvećena prirodnim ljepotama Dinarskog gorja.Via Dinarica je međunarodni projekt povezivanja planina i ljudi u Dinarskom gorju u jedinstvenu dužinsku planinarsku stazu. Put dug 1362 km vodi od Slovenije do Albanije obilazeći najatraktivnije planine i vrhove Dinarskog gorja.

Nastup benda “Plet”

U filmsku večer će nas uvesti poljički etno bend “Plet” svirkom koja će početi oko 19:30h. Poljica su kraj koji vrvi od povijesne i kulturne ostavštine, a Poljičani se itekako mogu ponositi svojom tradicijom u koju spadaju i tradicionalne pjesme. To su prepoznali i članovi ethno grupe Plet,koji prikupljaju tekstove i zapise te ih slažu u jedinstvenu pjesmaricu. Na taj način zaboravljenim napjevima i tekstovima daju novi smisao, te ih pokušavaju oživjeti u modernim vremenima.

Ako na Mosor (Sitno Gornje) dolazite prigradskim autobusom na liniji br. 28, polazak iz Splita (okretište na Sukoišanskoj) je u 18:15h, ali u tom slučaju morate prenoćiti na Mosoru jer je zadnja vožnja iz Sitna prema Splitu u 21:30h. Od autobusne stanice u Sitnu do Ljuvača i planinarskog doma “Umberto Girometta” je sat laganog hoda, a staza je izvrsno označena i obilježena putokazima.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Dođite i uživajte!