U Kaštelanskom kazalištu ove će se nedjelje (19. studenog, 2017.) s početkom u 19:30 predstaviti spisateljica Irena Grubišić-Čabo koja živi i radi u Kaštel Lukšiću, a pisanjem se bavi već dugi niz godina.

Objavila je tri zbirke poezije (‘Bogata oproštajima’, 2000., ‘Otrgnuta tišina’, 2008. i ‘Nemiri’, 2012.) te zbirku kratkih priča i novela ‘Pješčani krugovi’, 2006. Njeni su radovi objavljeni u raznim časopisima, novinama i zbornicima. Članica je Ogranka Matice hrvatske u Sinju.

O kulturnom radu Irene Grubišić-Čabo i njenim knjigama govorit će književnik i književni prevodilac Sead Muhamadagić, a stihove će govoriti članica Kaštelanskog kazališta Ivona Čuljak.

U drugom dijelu programa bit će predstavljeno uprizorenjem novele “Figurica” iz autoričine zbirke priča “Pješčani krugovi”.

Kao i kod većine njenih proznih djela priču u podlozi veže suvremena zbilja. Ipak, Irena se ne zadovoljava površnim, oku vidljivim. Odlazi korak dalje, želi otkriti svevremensko i naznačuje dublje značenje pojedinih ljudskih postupaka, situacija i odnosa.

U “Figurici” se tematizira svijet prošlosti (sjećanja) i svijet sadašnjosti (zbivanja) u potrazi za smislom oko sebe. Ulogu pripovjedača je uvela kao efekt očuđavanja, čitatelj gleda iz neuobičajenog kuta. Banalne situacije se doživljavaju kao prvi put, u svojoj punini.Ne dirajući puno u originalan tekst kako se ne bi izgubila njegova srž, Kaštelansko kazalište koristi formu unutrašnjeg monologa u prvoj osobi jednine, ali dinamizira radnju komponirajući nekoliko umjetnosti u jednu.

Ana Vuletin Sorić je prenijela glas Figurice, Ana Matijević glas slike. Glazbu je prilagodio Ivan Jurić, a otplesat će Marina Kuzmanić, sve članovi Kaštelanskog kazališta.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0